7 стъпки за добро кафе

Какво е необходимо, за да имаме добро кафе:

1. Качествено зелено зърно, идващо от региони с подходящи климатични условия и подходящ тероар. Избирайте кафета, които знаете от къде идват.

2. Подходящ процес на обработка на суровите кафеени черешки – мокър или сух. Всеки един от тях има своите предимства. За по-качествен се смята мокрият процес на обработка. Информирайте се как е било обработено кафето в плантацията.

3. Майстор-пекар, който има умението да извлече максимума от качественото зелено кафе. Важно е да се намери правилното ниво на изпичане, защото за всяко кафе то е различно. От нивото на изпичане зависи и горчивината на вашата напитка. По-слабо изпечените кафета не горчат, а са свежи и плодови. Поинтересувайте се каквo е нивото на изпичане на кафето, което ще купите.

4. Пакетиране. До един час след изпичане на кафето, то трябва да бъде пакетирано в подходяща опаковка. Избирайте пакети с едностранен вентил, който изхвърля вредните газове навън, но не допуска окисляване на кафето.

5. Свежест. Кафето запазва аромата си до 45-ия ден след изпичане, като кулминацията е 15-ия ден. След този период качеството на кафето рязко пада. Купувайте винаги прясно изпечено кафе, за да се насладите на аромата му.

6. Приготвяне. Смилайте кафето непосредствено преди приготвянето му. За целта изберете подходяща кафемелачка, най-добре „on demand”, т.е. такава, която мели кафето на момента. Имайте предвид, че трайността на смляното кафе е 30 сек., а ароматът е летливо вещество, което много бързо изветрява.

 7. Бариста. От уменията на човека, който приготвя кафето Ви, зависи добрият резултат. Дори и да сте спазили всички седем стъпки, уменията на бариста могат да подобрят качеството на не толкова доброто кафе и да развалят наистина доброто.


...

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..
Ацерола и комбуча

Ацерола и комбуча

Плодов чай с каркаде и стафиди, с аромат на ацерола и комбучаСъдържание: хибискус, стафиди (стафиди, слънчогледово масло..

6,90 лв. 9,20 лв.

Кафе на месец Юли Еспресо бленд Diablo

Кафе на месец Юли Еспресо бленд Diablo

Еспресо бленд събран от едни от нашите фаворити - Бразилия Алианса и Гватемала Сан Мигел, до който иска..

11,22 лв. 13,20 лв.

Еспресо оборудване “Espresso at Home - Easy” С ЕДНОГОДИШНА ДОСТАВКА НА "КАФЕ НА МЕСЕЦА" ПО 1 кг

Еспресо оборудване “Espresso at Home - Easy” С ЕДНОГОДИШНА ДОСТАВКА НА "КАФЕ НА МЕСЕЦА" ПО 1 кг

Домашно еспресо оборудване, с което перфектното еспресо е възможно дори в домашни условия. Комплектът включва всички най..

3 975,00 лв. 5 699,00 лв.

Еспресо оборудване “Espresso at Home - Basic”  С ЕДНОГОДИШНА ДОСТАВКА НА "КАФЕ НА МЕСЕЦА" ПО 1 кг

Еспресо оборудване “Espresso at Home - Basic” С ЕДНОГОДИШНА ДОСТАВКА НА "КАФЕ НА МЕСЕЦА" ПО 1 кг

Домашно еспресо оборудване, с което перфектното еспресо е възможно дори в домашни условия. Комплектът включва всички най..

2 975,00 лв. 4 990,00 лв.