7 стъпки за добро кафе

Какво е необходимо, за да имаме добро кафе:

1. Качествено зелено зърно, идващо от региони с подходящи климатични условия и подходящ тероар. Избирайте кафета, които знаете от къде идват.

2. Подходящ процес на обработка на суровите кафеени черешки – мокър или сух. Всеки един от тях има своите предимства. За по-качествен се смята мокрият процес на обработка. Информирайте се как е било обработено кафето в плантацията.

3. Майстор-пекар, който има умението да извлече максимума от качественото зелено кафе. Важно е да се намери правилното ниво на изпичане, защото за всяко кафе то е различно. От нивото на изпичане зависи и горчивината на вашата напитка. По-слабо изпечените кафета не горчат, а са свежи и плодови. Поинтересувайте се каквo е нивото на изпичане на кафето, което ще купите.

4. Пакетиране. До един час след изпичане на кафето, то трябва да бъде пакетирано в подходяща опаковка. Избирайте пакети с едностранен вентил, който изхвърля вредните газове навън, но не допуска окисляване на кафето.

5. Свежест. Кафето запазва аромата си до 45-ия ден след изпичане, като кулминацията е 15-ия ден. След този период качеството на кафето рязко пада. Купувайте винаги прясно изпечено кафе, за да се насладите на аромата му.

6. Приготвяне. Смилайте кафето непосредствено преди приготвянето му. За целта изберете подходяща кафемелачка, най-добре „on demand”, т.е. такава, която мели кафето на момента. Имайте предвид, че трайността на смляното кафе е 30 сек., а ароматът е летливо вещество, което много бързо изветрява.

 7. Бариста. От уменията на човека, който приготвя кафето Ви, зависи добрият резултат. Дори и да сте спазили всички седем стъпки, уменията на бариста могат да подобрят качеството на не толкова доброто кафе и да развалят наистина доброто.


...

Най-нови публикации - Всички публикации

Плодов чай
Една топла чаша чай е позитивен източник на енергия. Чаят, приготвен по правилния начин, който не е нито прекалено силен, нито прекалено слаб, комбиниран с ежедневен упражнения, може да поддържа тялото ви здраво. Това е така защото той освежава тялото и духа на човека и улеснява потока на енергията. През променящите се сезони плодовият чай действа като естествен термостатичен регулатор. Според съвременните медицински изследвания е доказано, че плодовете притежават изобилие от свойства, полезни..
Доня Илеана Коста Рика отново в DABOV Specialty Coffee
Много сме щастливи да споделим с вас възможността да пием чаша от новата реколта на Коста Рика – Доня Илеана. Както вече някои от вас помнят, през 2015г, закупихме цялата реколта на фермата от 590кг. Сега, две години по-късно, кафето е отново финалист и тази година на международния конкурс Cup of Excellence, където получи 88.24 точки от общо 100. Ние, от DABOV Specialty Coffee, сме много радостни, защото успяхме за втори път да се преборим сред многото компании на аукциона и да го спечел..
Ацерола и комбуча

Ацерола и комбуча

Плодов чай с каркаде и стафиди, с аромат на ацерола и комбучаСъдържание: хибискус, стафиди (стафиди, слънчогледово масло..

6,90 лв. 9,20 лв.

Арабски нощи - DelmarTe HT

Арабски нощи - DelmarTe HT

Черен чай от Цейлон с парченца портокал и вишна, цвят жасмин и рози. Съдържание: Черен чай, парченца портокал и вишн..

12,51 лв. 13,90 лв.

Кубчета кафява захар

Кубчета кафява захар

Кафява захар на кубчета.Нето тегло: 200 грамаПроизход: DABOV Specialty Coffee ..

4,32 лв. 4,80 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2017 - Еспресо бленд Vertigo

КАФЕ НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2017 - Еспресо бленд Vertigo

Еспресо сместа Vertigo  е 100 % Арабика. Кафеените зърна произхождат от различни региони – Гватема..

15,47 лв. 18,20 лв.