7 стъпки за добро кафе

Какво е необходимо, за да имаме добро кафе:

1. Качествено зелено зърно, идващо от региони с подходящи климатични условия и подходящ тероар. Избирайте кафета, които знаете от къде идват.

2. Подходящ процес на обработка на суровите кафеени черешки – мокър или сух. Всеки един от тях има своите предимства. За по-качествен се смята мокрият процес на обработка. Информирайте се как е било обработено кафето в плантацията.

3. Майстор-пекар, който има умението да извлече максимума от качественото зелено кафе. Важно е да се намери правилното ниво на изпичане, защото за всяко кафе то е различно. От нивото на изпичане зависи и горчивината на вашата напитка. По-слабо изпечените кафета не горчат, а са свежи и плодови. Поинтересувайте се каквo е нивото на изпичане на кафето, което ще купите.

4. Пакетиране. До един час след изпичане на кафето, то трябва да бъде пакетирано в подходяща опаковка. Избирайте пакети с едностранен вентил, който изхвърля вредните газове навън, но не допуска окисляване на кафето.

5. Свежест. Кафето запазва аромата си до 45-ия ден след изпичане, като кулминацията е 15-ия ден. След този период качеството на кафето рязко пада. Купувайте винаги прясно изпечено кафе, за да се насладите на аромата му.

6. Приготвяне. Смилайте кафето непосредствено преди приготвянето му. За целта изберете подходяща кафемелачка, най-добре „on demand”, т.е. такава, която мели кафето на момента. Имайте предвид, че трайността на смляното кафе е 30 сек., а ароматът е летливо вещество, което много бързо изветрява.

 7. Бариста. От уменията на човека, който приготвя кафето Ви, зависи добрият резултат. Дори и да сте спазили всички седем стъпки, уменията на бариста могат да подобрят качеството на не толкова доброто кафе и да развалят наистина доброто.


...

Най-нови публикации - Всички публикации

Brewing Шампиона приготвя наше кафе на щанда на Харио
Горди сме да ти съобщим, че нашето любимо кафе от Коста Рика - ферма Доня Илеана днес ще бъде приготвяно на щанда на Hario, по време на Световния Бариста Шампионат, който се провежда в Сеул, Корея.Още по-горди сме от факта, че не кой да е, а самият Световен Шампион за 2016 г. в категория Brewing, ще приготвя нашето кафе. Тецу Касуя от Япония стана световен шампион в категория "филтрирано кафе (brewing) миналата година. Любимото ни кафе от ферма Доня Илеана той ще приготви на V-60. Очакваме довол..
Йордан Дъбов е част от екипа на Лео Моко
Днес сме изключително щастливи в“Dabov Specialty Coffee” и желаем да го споделим с вас. Между 09-12.11.17 ще се проведе едно от най-големите международни събития в Света на Кафето – годишния Световен Бариста Шампионат (World Barista Championship), който тази година се провежда в Сеул, Южна Корея и е част от изложението Cafe Show. На това невeроятно събитие ще вземат участие бариста шампони от различни държави.. Имаме огромното удоволствие да Ви споделим, че Йордан Дъбов е част от..
Ацерола и комбуча

Ацерола и комбуча

Плодов чай с каркаде и стафиди, с аромат на ацерола и комбучаСъдържание: хибискус, стафиди (стафиди, слънчогледово масло..

6,90 лв. 9,20 лв.

Chemex и 365 дни специално кафе

Chemex и 365 дни специално кафе

"Хемекс и 365 дни специално кафе" е специален подарък за всеки, който би желал да изпитва удоволствие от своята чаш..

89,00 лв. 119,00 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2017 - Салвадор Лос Пиринеос

КАФЕ НА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2017 - Салвадор Лос Пиринеос

Изключително кафе от фермата на Жилберто Бараона - Лос Принеос в Ел Салвадор. Чашката е изключително сладка, пл..

14,11 лв. 16,60 лв.

Харио - Електрическа кана Buono

Харио - Електрическа кана Buono

Електрическа кана за заливане на кафе - Харио с нагревател.Технически характеристики:Материал: неръждаема стоманаВместим..

140,00 лв. 175,00 лв.