7 стъпки за добро кафе

Какво е необходимо, за да имаме добро кафе:

1. Качествено зелено зърно, идващо от региони с подходящи климатични условия и подходящ тероар. Избирайте кафета, които знаете от къде идват.

2. Подходящ процес на обработка на суровите кафеени черешки – мокър или сух. Всеки един от тях има своите предимства. За по-качествен се смята мокрият процес на обработка. Информирайте се как е било обработено кафето в плантацията.

3. Майстор-пекар, който има умението да извлече максимума от качественото зелено кафе. Важно е да се намери правилното ниво на изпичане, защото за всяко кафе то е различно. От нивото на изпичане зависи и горчивината на вашата напитка. По-слабо изпечените кафета не горчат, а са свежи и плодови. Поинтересувайте се каквo е нивото на изпичане на кафето, което ще купите.

4. Пакетиране. До един час след изпичане на кафето, то трябва да бъде пакетирано в подходяща опаковка. Избирайте пакети с едностранен вентил, който изхвърля вредните газове навън, но не допуска окисляване на кафето.

5. Свежест. Кафето запазва аромата си до 45-ия ден след изпичане, като кулминацията е 15-ия ден. След този период качеството на кафето рязко пада. Купувайте винаги прясно изпечено кафе, за да се насладите на аромата му.

6. Приготвяне. Смилайте кафето непосредствено преди приготвянето му. За целта изберете подходяща кафемелачка, най-добре „on demand”, т.е. такава, която мели кафето на момента. Имайте предвид, че трайността на смляното кафе е 30 сек., а ароматът е летливо вещество, което много бързо изветрява.

 7. Бариста. От уменията на човека, който приготвя кафето Ви, зависи добрият резултат. Дори и да сте спазили всички седем стъпки, уменията на бариста могат да подобрят качеството на не толкова доброто кафе и да развалят наистина доброто.


...

Най-нови публикации - Всички публикации

Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичане, аромат, дефекти, чистота на чашата, сладост, киселинност, усещане при отпиване, вкус, послевкус..
DABOV Specialty Coffee вече и в Hombry Shop, Синеморец!
DABOV Specialty Coffee има удоволствието да ти представи уникалния черноморски магазин – Hombry Shop. Ще го откриеш не къде да е, а в Синеморец. Като казваме Синеморец, няма как да не си представяме безкрайната синева на южното ни Черноморие.Традиционно, в Hombry Shop ще намериш крафт питиета, даващи разнообразие от бира и вино. Изключително подходящи за летния сезон. Като ценител на висококачествените напитки, Hombry Shop освен хубави алкохолни питиета вече предлага и хубаво, специално кафе. А именно DABOV Specialty Coffee.Тази година официалното откриване на Hombry Shop ще б..
Йордан Дъбов отново заминава за Коста Рика!
Йордан Дъбов отново заминава за Коста Рика! COE Коста Рика 2017 ще се проведе от 23 до 26-и май в столицата Сан Хосе Престижният международен конкурс Cup of Excellence започна и тази година. В момента той се провежда в Хондурас и Гватемала. А ние от DABOV Specialty Coffee се чувстваме истински удовлетворени, че притежаваме уникално редки и специални партиди кафе именно от Гватемала – страната, която роди второто най-добро кафе в света за изминалата година, оценено с 92,09 точки от 100 възможни. Миналата година след изтощителен аукцион, ние от DABOV Specialty Coffee успяхме..
Ел Салвадор, Лос Пиринеос е вече при нас!
Новата партида кафе от фермата на Жилберто Бараона е вече при нас. Дългоочаквото елсалвадорско кафе пристигна преди броени дни. Неговото изпичане вече започна в специалната пекарна на DABOV Specialty Coffee и очакваме всеки момент да бъде налично и в нашия шоурум на ул. Любен Каравелов 58. След намирането на правилния профил на изпичане.... Жилберто Бараона предлага всеки път различни по вкус реколти кафе, като показаните резултати са винаги положителни. Oсновните отглеждани от него сортове са бурбон и пакамара. Той успява да култивира и експериментира със сортове ка..

Намаления и специални предложения

Ацерола и комбуча

Ацерола и комбуча

Плодов чай с каркаде и стафиди, с аромат на ацерола и комбучаСъдържание: хибискус, стафиди (стафиди, слънчогледово масло..

6,90 лв. 9,20 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ ЮНИ 2017 - Индонезия - Project Origin - DABOV Specialty Coffee

КАФЕ НА МЕСЕЦ ЮНИ 2017 - Индонезия - Project Origin - DABOV Specialty Coffee

Фермерите селектират само червените кафеените черешки на ръка, отделя се месестата част от костилката, зърнат..

14,96 лв. 17,60 лв.

Еспресо оборудване “Espresso at Home - Easy”

Еспресо оборудване “Espresso at Home - Easy”

Домашно еспресо оборудване, с което перфектното еспресо е възможно дори в домашни условия. Комплектът включва всички най..

2 960,00 лв. 4 799,00 лв.

Еспресо оборудване “Espresso at Home - Basic”

Еспресо оборудване “Espresso at Home - Basic”

Домашно еспресо оборудване, с което перфектното еспресо е възможно дори в домашни условия. Комплектът включва всички най..

1 980,00 лв. 3 890,00 лв.