Какво е Specialty Coffee

КАКВО Е SPECIALTY COFFEE

Терминът „Specialty coffee“е използван за пръв път от Ерна Кнустен през 1974 в брой на Tea & CoffeeTrade Journal. Кнустен използва този термин, за да определи зърната с най-добър вкус, отглеждани в специален микроклимат.
Според Американската асоциация на специалните кафета (SCAA), тези кафета,които имат повече от 80 точки на конкурса „Cup of excelence“ се определят за „specialty coffee“.Те се отглеждат в специални и идеални климатични условия и се отличават с липсата на дефекти в продукцията и изключителния вкус на кафето. Уникалните вкусове и аромати са резултат от специалните характеристики и компоненти в почвите, които се използват за отглеждане на кафето.
Сегментът на Specialty coffee кафето е най-бързо разрастващият се в кафе индустрията. В Щатите пазарът на специално кафе се е развил от 1% до 20% за последните 25 години. За да промотират и регулират индустрията, производители, пекари, износители и ритейлъри създават специални асоциации. Те съществуват в страни, които произвеждат и консумират кафе.

КАКВО Е CUP OF EXCELLENCE?

Cup of Excellence“е организация, основана от група просветени ценители на кафе, които в колаборация с международни правителствени и не правителствени организации застават зад идеята, че такъв тип състезание и онлайн аукцион биха били ефективен начин да се покаже на фермерите, че потребителите оценяват тяхната работа и усилия.
Тъй като голям брой страни-производителки на кафе са се включили в програмата, те споделят едни с други полезна информация и в крайна сметка се превръщат в едно семейство под шапката на „Cup of Excellence“.
„Cup of Excellence“ е най-значимата награда в света на кафе-производителите.
Тя се присъжда след строго състезание, което има за цел да подбере най-доброто от най-доброто кафе, продуцирано в съответната страна през годината. Кафетата се оценяват от специалисти от самата държава, в която се провежда състезанието.


...

Най-нови публикации - Всички публикации

Brewing Шампиона приготвя наше кафе на щанда на Харио
Горди сме да ти съобщим, че нашето любимо кафе от Коста Рика - ферма Доня Илеана днес ще бъде приготвяно на щанда на Hario, по време на Световния Бариста Шампионат, който се провежда в Сеул, Корея.Още по-горди сме от факта, че не кой да е, а самият Световен Шампион за 2016 г. в категория Brewing, ще приготвя нашето кафе. Тецу Касуя от Япония стана световен шампион в категория "филтрирано кафе (brewing) миналата година. Любимото ни кафе от ферма Доня Илеана той ще приготви на V-60. Очакваме довол..
Йордан Дъбов е част от екипа на Лео Моко
Днес сме изключително щастливи в“Dabov Specialty Coffee” и желаем да го споделим с вас. Между 09-12.11.17 ще се проведе едно от най-големите международни събития в Света на Кафето – годишния Световен Бариста Шампионат (World Barista Championship), който тази година се провежда в Сеул, Южна Корея и е част от изложението Cafe Show. На това невeроятно събитие ще вземат участие бариста шампони от различни държави.. Имаме огромното удоволствие да Ви споделим, че Йордан Дъбов е част от..
Ацерола и комбуча

Ацерола и комбуча

Плодов чай с каркаде и стафиди, с аромат на ацерола и комбучаСъдържание: хибискус, стафиди (стафиди, слънчогледово масло..

6,90 лв. 9,20 лв.

Chemex и 365 дни специално кафе

Chemex и 365 дни специално кафе

"Хемекс и 365 дни специално кафе" е специален подарък за всеки, който би желал да изпитва удоволствие от своята чаш..

89,00 лв. 119,00 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2017 - Салвадор Лос Пиринеос

КАФЕ НА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2017 - Салвадор Лос Пиринеос

Изключително кафе от фермата на Жилберто Бараона - Лос Принеос в Ел Салвадор. Чашката е изключително сладка, пл..

14,11 лв. 16,60 лв.

Харио - Електрическа кана Buono

Харио - Електрическа кана Buono

Електрическа кана за заливане на кафе - Харио с нагревател.Технически характеристики:Материал: неръждаема стоманаВместим..

140,00 лв. 175,00 лв.