Как да изберем добро кафе?

Робуста или Арабика?

В България битуват много мнения, които дават предимство на кафетата от вида Канефора (Робуста). Ние даваме предимство на вида Арабика и не използваме Робуста в смесите си.
Кафетата Канефора са по-нискокачествени, нямат изразителни вкусови характеристики и затова се пекат по-тъмно. По този начин се прикриват вкусовите им недостатъци. На борсите се търгуват много по-евтино, отколкото Арабиките и се използват главно за смеси, никога като еднотипно зърно.
Кафетата Арабика растат на по-голяма височина, изискват по-специални грижи и са по-висококачественият вид. Имат отличителни вкусови характеристики, които можете и сами да откриете, без да сте експерт дегустатор. Арабиката е по-бедна на кофеин и затова можете да изпиете дори 10 чашки на ден.

Смляно или на зърна?

Ароматът на кафето се крие в етеричните масла, които се обособяват при печенето. Етеричните масла са летливи вещества и при съприкосновение с въздуха те просто… отлитат. Смилайки кафето, увеличаваме повърхността, от която отлитат летливите вещества, затова смляното кафе има трайност около 30 секунди. След това ароматът му се губи.
Препоръчваме да смилате кафето непосредствено преди да го сварите. Така ще запазите ароматните му свойства най-дълго време.


Реално, ако не сте познавач не бихте могли да се справите с тази задача, затова е добре да се доверите на някой, който може да се справи.
За да имате добро кафе в чашката трябва да проследите самия процес на трансформиране на кафееното зърно от семе на плод до изпечен продукт.
На първо място трябва да се уверите, че то е прясно изпечено.
След това можете да попитате колко време след печенето е пакетирано и дали на пакетът има дюза с едностранен вентил.
Поинтересувайте се какво е зърното и от къде е купено, коя реколта е. Не забравяйте обаче, че има кафета, които са ценни, когато са отлежали 5-6 години, но това се практикува главно в Суматра.
Големината на зърното няма влияние върху неговото качество.
Ако зърното е насипно – тогава то би трябвало да се съхранява добре – на тъмно място.
По-доброто кафе има по-малко дефекти (дори няма никакви). Броят на дефектите се измерва на 350 гр., но тук едва ли бихте могли да се справите без експертна помощ.
Прясното кафе не лъщи, освен ако не е изпечено твърде тъмно. А твърде тъмното изпичане говори за не дотам добри вкусови качества, прикрити зад по-голяма горчивина и по-малка свежест.
И все пак, ако обичате да пиете наистина добро кафе – доверете се на професионалистите, които могат да ви посъветват спрямо вкуса ви – какво точно да търсите.


...

Най-нови публикации - Всички публикации

Плодов чай
Една топла чаша чай е позитивен източник на енергия. Чаят, приготвен по правилния начин, който не е нито прекалено силен, нито прекалено слаб, комбиниран с ежедневен упражнения, може да поддържа тялото ви здраво. Това е така защото той освежава тялото и духа на човека и улеснява потока на енергията. През променящите се сезони плодовият чай действа като естествен термостатичен регулатор. Според съвременните медицински изследвания е доказано, че плодовете притежават изобилие от свойства, полезни..
Доня Илеана Коста Рика отново в DABOV Specialty Coffee
Много сме щастливи да споделим с вас възможността да пием чаша от новата реколта на Коста Рика – Доня Илеана. Както вече някои от вас помнят, през 2015г, закупихме цялата реколта на фермата от 590кг. Сега, две години по-късно, кафето е отново финалист и тази година на международния конкурс Cup of Excellence, където получи 88.24 точки от общо 100. Ние, от DABOV Specialty Coffee, сме много радостни, защото успяхме за втори път да се преборим сред многото компании на аукциона и да го спечел..
Ацерола и комбуча

Ацерола и комбуча

Плодов чай с каркаде и стафиди, с аромат на ацерола и комбучаСъдържание: хибискус, стафиди (стафиди, слънчогледово масло..

6,90 лв. 9,20 лв.

Арабски нощи - DelmarTe HT

Арабски нощи - DelmarTe HT

Черен чай от Цейлон с парченца портокал и вишна, цвят жасмин и рози. Съдържание: Черен чай, парченца портокал и вишн..

12,51 лв. 13,90 лв.

Кубчета кафява захар

Кубчета кафява захар

Кафява захар на кубчета.Нето тегло: 200 грамаПроизход: DABOV Specialty Coffee ..

4,32 лв. 4,80 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2017 - Еспресо бленд Vertigo

КАФЕ НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2017 - Еспресо бленд Vertigo

Еспресо сместа Vertigo  е 100 % Арабика. Кафеените зърна произхождат от различни региони – Гватема..

15,47 лв. 18,20 лв.