Как да изберем добро кафе?

Робуста или Арабика?

В България битуват много мнения, които дават предимство на кафетата от вида Канефора (Робуста). Ние даваме предимство на вида Арабика и не използваме Робуста в смесите си.
Кафетата Канефора са по-нискокачествени, нямат изразителни вкусови характеристики и затова се пекат по-тъмно. По този начин се прикриват вкусовите им недостатъци. На борсите се търгуват много по-евтино, отколкото Арабиките и се използват главно за смеси, никога като еднотипно зърно.
Кафетата Арабика растат на по-голяма височина, изискват по-специални грижи и са по-висококачественият вид. Имат отличителни вкусови характеристики, които можете и сами да откриете, без да сте експерт дегустатор. Арабиката е по-бедна на кофеин и затова можете да изпиете дори 10 чашки на ден.

Смляно или на зърна?

Ароматът на кафето се крие в етеричните масла, които се обособяват при печенето. Етеричните масла са летливи вещества и при съприкосновение с въздуха те просто… отлитат. Смилайки кафето, увеличаваме повърхността, от която отлитат летливите вещества, затова смляното кафе има трайност около 30 секунди. След това ароматът му се губи.
Препоръчваме да смилате кафето непосредствено преди да го сварите. Така ще запазите ароматните му свойства най-дълго време.


Реално, ако не сте познавач не бихте могли да се справите с тази задача, затова е добре да се доверите на някой, който може да се справи.
За да имате добро кафе в чашката трябва да проследите самия процес на трансформиране на кафееното зърно от семе на плод до изпечен продукт.
На първо място трябва да се уверите, че то е прясно изпечено.
След това можете да попитате колко време след печенето е пакетирано и дали на пакетът има дюза с едностранен вентил.
Поинтересувайте се какво е зърното и от къде е купено, коя реколта е. Не забравяйте обаче, че има кафета, които са ценни, когато са отлежали 5-6 години, но това се практикува главно в Суматра.
Големината на зърното няма влияние върху неговото качество.
Ако зърното е насипно – тогава то би трябвало да се съхранява добре – на тъмно място.
По-доброто кафе има по-малко дефекти (дори няма никакви). Броят на дефектите се измерва на 350 гр., но тук едва ли бихте могли да се справите без експертна помощ.
Прясното кафе не лъщи, освен ако не е изпечено твърде тъмно. А твърде тъмното изпичане говори за не дотам добри вкусови качества, прикрити зад по-голяма горчивина и по-малка свежест.
И все пак, ако обичате да пиете наистина добро кафе – доверете се на професионалистите, които могат да ви посъветват спрямо вкуса ви – какво точно да търсите.


...

Най-нови публикации - Всички публикации

Андреа Фагиани се състезава с Dabov Specialty Coffee
И тази години в Римини по време на 39-то Международно изложение Sigep  десетки баристи от цялата страна се състезаваха за титлата шампион на Италия и честта да представят страната на световния шампионат за баристи.  Участниците трябваше да приготвят за 15 минути 4 еспресо напитки, 4 топли напитки на основата на кафе и мляко и 4 базирани на еспресо авторски неалкохолни напитки. Изключителна чест за нас е да ви съобщим, че Андреа Фагиани избра да се състезава на това важ..
Dabov Specialty Coffee посети La Marzocco
Нашият екип имаше удоволствието да посети и да премине обучение в La Marzocco, лидер в производството на професионални кафемашини в цял свят. Компанията е основана през 1927 г. от Джузепе и Бруно Бамби и води своето начало от Флоренция, Италия, родното място на италианския Ренесанс. Дори и днес високоспециализираният персонал контролира всеки етап от производството на всяка машина, ръчно изработена за всеки клиент. Това беше първото ни посещение, от което си тръгваме с много полезн..
Студен чай "Тропикана" - смес  зелен и черен насипен чай  DelmarTe

Студен чай "Тропикана" - смес зелен и черен насипен чай DelmarTe

Смес от зелен чай Сенча, черен чай и манго.Съдържание: Зелен чай Сенча (мин. 41%), черен чай (мин. 27%), кора от по..

6,58 лв. 9,40 лв.

1 kg - Горещ Шоколад Традиционен - CHOCOTIGO

1 kg - Горещ Шоколад Традиционен - CHOCOTIGO

Горещ шоколад с натурален вкус на какао от CHOCOTIGO.Насладете се на истинския натурален шоколад – с леко горчивия привк..

29,00 лв. 45,00 лв.

Ацерола и комбуча

Ацерола и комбуча

Плодов чай с каркаде и стафиди, с аромат на ацерола и комбучаСъдържание: хибискус, стафиди (стафиди, слънчогледово масло..

6,90 лв. 9,20 лв.

Черен чай "Арабски нощи"  - насипен чай DelmarTe

Черен чай "Арабски нощи" - насипен чай DelmarTe

Черен чай от Цейлон с портокал и вишна.Пакет: 100 гр.Съдържание: Черен чай от Цейлон, парчета портокал и вишна, цвят от ..

6,58 лв. 9,40 лв.