Как да изберем добро кафе?

Робуста или Арабика?

В България битуват много мнения, които дават предимство на кафетата от вида Канефора (Робуста). Ние даваме предимство на вида Арабика и не използваме Робуста в смесите си.
Кафетата Канефора са по-нискокачествени, нямат изразителни вкусови характеристики и затова се пекат по-тъмно. По този начин се прикриват вкусовите им недостатъци. На борсите се търгуват много по-евтино, отколкото Арабиките и се използват главно за смеси, никога като еднотипно зърно.
Кафетата Арабика растат на по-голяма височина, изискват по-специални грижи и са по-висококачественият вид. Имат отличителни вкусови характеристики, които можете и сами да откриете, без да сте експерт дегустатор. Арабиката е по-бедна на кофеин и затова можете да изпиете дори 10 чашки на ден.

Смляно или на зърна?

Ароматът на кафето се крие в етеричните масла, които се обособяват при печенето. Етеричните масла са летливи вещества и при съприкосновение с въздуха те просто… отлитат. Смилайки кафето, увеличаваме повърхността, от която отлитат летливите вещества, затова смляното кафе има трайност около 30 секунди. След това ароматът му се губи.
Препоръчваме да смилате кафето непосредствено преди да го сварите. Така ще запазите ароматните му свойства най-дълго време.


Реално, ако не сте познавач не бихте могли да се справите с тази задача, затова е добре да се доверите на някой, който може да се справи.
За да имате добро кафе в чашката трябва да проследите самия процес на трансформиране на кафееното зърно от семе на плод до изпечен продукт.
На първо място трябва да се уверите, че то е прясно изпечено.
След това можете да попитате колко време след печенето е пакетирано и дали на пакетът има дюза с едностранен вентил.
Поинтересувайте се какво е зърното и от къде е купено, коя реколта е. Не забравяйте обаче, че има кафета, които са ценни, когато са отлежали 5-6 години, но това се практикува главно в Суматра.
Големината на зърното няма влияние върху неговото качество.
Ако зърното е насипно – тогава то би трябвало да се съхранява добре – на тъмно място.
По-доброто кафе има по-малко дефекти (дори няма никакви). Броят на дефектите се измерва на 350 гр., но тук едва ли бихте могли да се справите без експертна помощ.
Прясното кафе не лъщи, освен ако не е изпечено твърде тъмно. А твърде тъмното изпичане говори за не дотам добри вкусови качества, прикрити зад по-голяма горчивина и по-малка свежест.
И все пак, ако обичате да пиете наистина добро кафе – доверете се на професионалистите, които могат да ви посъветват спрямо вкуса ви – какво точно да търсите.


...

Най-нови публикации - Всички публикации

Brewing Шампиона приготвя наше кафе на щанда на Харио
Горди сме да ти съобщим, че нашето любимо кафе от Коста Рика - ферма Доня Илеана днес ще бъде приготвяно на щанда на Hario, по време на Световния Бариста Шампионат, който се провежда в Сеул, Корея.Още по-горди сме от факта, че не кой да е, а самият Световен Шампион за 2016 г. в категория Brewing, ще приготвя нашето кафе. Тецу Касуя от Япония стана световен шампион в категория "филтрирано кафе (brewing) миналата година. Любимото ни кафе от ферма Доня Илеана той ще приготви на V-60. Очакваме довол..
Йордан Дъбов е част от екипа на Лео Моко
Днес сме изключително щастливи в“Dabov Specialty Coffee” и желаем да го споделим с вас. Между 09-12.11.17 ще се проведе едно от най-големите международни събития в Света на Кафето – годишния Световен Бариста Шампионат (World Barista Championship), който тази година се провежда в Сеул, Южна Корея и е част от изложението Cafe Show. На това невeроятно събитие ще вземат участие бариста шампони от различни държави.. Имаме огромното удоволствие да Ви споделим, че Йордан Дъбов е част от..
365 дни специално кафе и Chemex

365 дни специално кафе и Chemex

Kомплекта "365 дни специално кафе и Хемекс" включва:1. Хемекс 2. 100 бр филтри 3. 1 пакет кафе Гватемала Сан Мигел 200.8..

89,00 лв. 119,00 лв.

365 дни специално кафе и V60

365 дни специално кафе и V60

Kомплекта "365 дни специално кафе и V60" включва:1. Керамично V60 /брандирано/2. 100 бр филтри 3. 1 пакет кафе Гватемала..

29,00 лв. 55,00 лв.

365 дни специално кафе и френска преса

365 дни специално кафе и френска преса

Kомплекта "365 дни специално кафе и френска преса" включва:1. Френска преса 2. 1 пакет кафе Гватемала Сан Мигел 200.8 гр..

59,00 лв. 75,00 лв.

Ацерола и комбуча

Ацерола и комбуча

Плодов чай с каркаде и стафиди, с аромат на ацерола и комбучаСъдържание: хибискус, стафиди (стафиди, слънчогледово масло..

6,90 лв. 9,20 лв.