Как да изберем добро кафе?

Робуста или Арабика?

В България битуват много мнения, които дават предимство на кафетата от вида Канефора (Робуста). Ние даваме предимство на вида Арабика и не използваме Робуста в смесите си.
Кафетата Канефора са по-нискокачествени, нямат изразителни вкусови характеристики и затова се пекат по-тъмно. По този начин се прикриват вкусовите им недостатъци. На борсите се търгуват много по-евтино, отколкото Арабиките и се използват главно за смеси, никога като еднотипно зърно.
Кафетата Арабика растат на по-голяма височина, изискват по-специални грижи и са по-висококачественият вид. Имат отличителни вкусови характеристики, които можете и сами да откриете, без да сте експерт дегустатор. Арабиката е по-бедна на кофеин и затова можете да изпиете дори 10 чашки на ден.

Смляно или на зърна?

Ароматът на кафето се крие в етеричните масла, които се обособяват при печенето. Етеричните масла са летливи вещества и при съприкосновение с въздуха те просто… отлитат. Смилайки кафето, увеличаваме повърхността, от която отлитат летливите вещества, затова смляното кафе има трайност около 30 секунди. След това ароматът му се губи.
Препоръчваме да смилате кафето непосредствено преди да го сварите. Така ще запазите ароматните му свойства най-дълго време.


Реално, ако не сте познавач не бихте могли да се справите с тази задача, затова е добре да се доверите на някой, който може да се справи.
За да имате добро кафе в чашката трябва да проследите самия процес на трансформиране на кафееното зърно от семе на плод до изпечен продукт.
На първо място трябва да се уверите, че то е прясно изпечено.
След това можете да попитате колко време след печенето е пакетирано и дали на пакетът има дюза с едностранен вентил.
Поинтересувайте се какво е зърното и от къде е купено, коя реколта е. Не забравяйте обаче, че има кафета, които са ценни, когато са отлежали 5-6 години, но това се практикува главно в Суматра.
Големината на зърното няма влияние върху неговото качество.
Ако зърното е насипно – тогава то би трябвало да се съхранява добре – на тъмно място.
По-доброто кафе има по-малко дефекти (дори няма никакви). Броят на дефектите се измерва на 350 гр., но тук едва ли бихте могли да се справите без експертна помощ.
Прясното кафе не лъщи, освен ако не е изпечено твърде тъмно. А твърде тъмното изпичане говори за не дотам добри вкусови качества, прикрити зад по-голяма горчивина и по-малка свежест.
И все пак, ако обичате да пиете наистина добро кафе – доверете се на професионалистите, които могат да ви посъветват спрямо вкуса ви – какво точно да търсите.


...

Най-нови публикации - Всички публикации

Specialty Coffee Expo 2018 започна!
Тазгодишното изложение за специализирано кафе- Specialty Coffee Expo 2018, провеждащо се в Сеатъл, щата Вашингтон, САЩ ще се състои от 19 Април до 22 Април. Изключително сме щастливи че нашият основател- Йордан Дъбов е там и лично ще ни издаде някои от най- новите пикантности в света на специализираното кафе! Очаквайте новини и снимки съвсем скоро! Изложението The Specialty Coffee Expo е създадено с идеята да даде достъпност до всичко необходимо на един професионалист в сферата на специ..
Cup Of Excellence Никарагуа 2018 приключи успешно
Изключително сме щастливи да споделим с вас новината, че вече имаме резултатите от COE- Cup Of Excellence Nicaragua 2018. В кратък разговор по телефона, Йордан Дъбов, който беше част от таз годишното международно жури, сподели: „ Това бяха четири дни, изпълнени с много изненадващи и вълнуващи кафета! Благодарим на всички фермерите от Никарагуа, които са положили огромен труд в отглеждането на толкова уникални и вкусни кафета! Опитахме няколко изключителни партиди кафе и се надявам нашето..
1 kg - Горещ Шоколад Традиционен - CHOCOTIGO

1 kg - Горещ Шоколад Традиционен - CHOCOTIGO

Горещ шоколад с натурален вкус на какао от CHOCOTIGO.Насладете се на истинския натурален шоколад – с леко горчивия привк..

29,00 лв. 45,00 лв.

Ацерола и комбуча

Ацерола и комбуча

Плодов чай с каркаде и стафиди, с аромат на ацерола и комбучаСъдържание: хибискус, стафиди (стафиди, слънчогледово масло..

6,90 лв. 9,20 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ АПРИЛ 2018  БИО - Хондурас Ла Есмералда

КАФЕ НА МЕСЕЦ АПРИЛ 2018 БИО - Хондурас Ла Есмералда

Спряхме се на Хондурас Ла Есмералда заради нотките на шоколад, които намираме в чашата, оставайки ..

14,62 лв. 17,20 лв.

Еспресо оборудване “Espresso at Home - Easy” С ЕДНОГОДИШНА ДОСТАВКА НА "КАФЕ НА МЕСЕЦА" ПО 1 кг

Еспресо оборудване “Espresso at Home - Easy” С ЕДНОГОДИШНА ДОСТАВКА НА "КАФЕ НА МЕСЕЦА" ПО 1 кг

Домашно еспресо оборудване, с което перфектното еспресо е възможно дори в домашни условия. Комплектът включва всички най..

3 975,00 лв. 5 699,00 лв.