Кофеинът във вашата напитка

Кофеинът във вашата напитка
След неколкократни спорове с други любители на кафето си позволявам да Ви задам въпрос:  Кой вид кафе е най-силно (с най-голяма концентрация
на кофеин) - късото,нормалното или дългото?

Благодаря предварително!
Поздрави,
Любомир Димитров

Има няколко начина да изчислите количеството на кофеин във вашата напитка или във вече изпеченото конкретно кафе (а също и в неизпеченото). Количеството кофеин зависи от няколко фактора. Ето и някои от тях:

  • Колко кофеин съдържа конкретният вид или сорт кафе

Например вид арабика в определени ситуации има двойно по-ниско съдържание на кофеин спрямо вид канефора (робуста).

  •   Колко от него сте екстрахирали в напитката

Какви пропорции и методи за приготвяне сте използвал - с филтър (метален, хартиен, платнен, комбиниран) и какъв тип налягане (гравитационно или механично).

Пожелаваме Ви добра и балансирана чаша кафе!

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създаден през 1941 година ..

96,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Гръцко кафе
Здравейте, няколко пъти съм поръчвал от Вас и съм много доволен. Радвам се, че има такива хора като Вас, които обичат нещо и се стремят да предлагат истински и качествени продукти. Бихте ли ми изяснили каква е рализката на Гръцкото кафе (Елинико) и останалите. Например Greek coffee Loumidis се продава ужасно скъпо в ebay, а се произвежда от огромна компания. Казвали са ми, че е изпечено много малко и иначе се прави като турското. Може ли да ми предложите нещо подобно? С уважение Е. Дим..
Курс Бариста Любител
С най-голямо удоволствие ви съобщаваме, че на 10.10.2015 ще се проведе курс Бариста Любител, който е предназначен за непрофесионалисти и любители на кафеените напитки. Курсът е с продължителност от 9.30 до 14.30 и ще се проведе в залата на Dabov Specialty Coffee Academy на ул. Любен Каравелов 58. Програмата започва с теоретична част и завършва с дегустация и определяне на вкусови профили и характеристики.Желаещите да се запишат за курса могат да го направят на телефони 0884 1..
Как да приготвим кафе у дома?
Има много начини за приготвяне на кафе, ето и най-популярните:Еспресо машинаДомашните еспресо машини са изключително лесни за употреба, но въпреки това са сложна техника, която за съжаление трудно  може да се сравни с професионалната. Затова често се учудвате, че домашната ви машина не прави кафе, като това, приготвено от професионална.И въпреки всичко, ако сте любител на еспресото, ние Ви предлагаме еспресо смеси, които са специално пригодени за употреба в еспресо машини – д..
Кое кафе е кисело?
По повод ваши запитвания, ние решихме да направим някои разяснения относно киселото кафе. Оплакванията, че едно кафе е кисело могат сериозно да го обидят. Затова е необходимо да изясним някои от негативните вкусови характеристики, които могат да се появят при кафетата като цяло.Говорейки за „вкус“ е добре да знаем, че „кисел“ е нежелана характеристика във вкуса на едно кафе и този негатив се получава при следните случаи:множество незрели (недоразвити вкусово) черешки, които са попаднали в партид..
Индонезия Калоси е кафе на месец януари 2016
Нова година, нов късмет. Или както е в нашия случай - нов месец, ново кафе на месеца. Индонезия Калоси е добре познато кафе и се радва на голям интерес, което не ни изненадва. Карамеленият му вкус с нотки на червено грозде и червени сливи създава неописуемо апетитно изживяване за небцето, а кремообразното му тяло придава приятна и свежа киселинност. Калоси е богато и сладко кафе, с аромат на черен шоколад, карамел и добре узрели плодове.Процесът на обработка на това кафе е мокър, затова ако..
Кафе Академия 2016
Новата година вече стартира и по този повод обявяваме и нови дати за курсовете от нашата Кафе Академия за периода януари-март 2016.Курс Бариста-Любител23 януари (събота) 9.30-14.30 ч.27 февруари (събота) 9.30-14.30 ч.26 март (събота) 9.30-14.30 ч.Място на провеждане: гр. София, ул. Любен Каравелов 58Можете да се запишете през нашия онлайн магазин, на място или на тел. 0884 12 00 55Курс Бариста-Маестро27-28 януари (сряда – четвъртък) 9:30 – 17:00 ч.24-25 февруари (сряда –..
Историята на една необикновена чаша
С напредването на проекта DelmarTe дойде и въпросът – коя ще бъде най-подходящата чаша, в която чаеното ухание на DelmarTe ще се чувства най-комфортно. Несъмнено трябваше да се спрем на ръчноизработен порцелан, защото при масовото производство „но-тата“ започнаха да стават все повече и повече. Търсейки подходящо ателие, където да се роди чашата, се сетихме за Art.E – ателие, в което творят усмихнати, позитивни и свободни от академични рамки и канони хора. Избрахме модела за чаша – с имитац..
Лесно е като детска игра
Чудиш ли се как да приготвиш идеалната чашка кафе? Всъщност е лесно като детска игра и академията на DABOV Specialty Coffee може да ти помогне с научаванетона някои хитринки. Заповядай на курс Бариста-Любител, където ще научиш тънкостите на перфектния вкус.За кого е подходящ този курс? За всеки, който търси тайната на правилното приготвяне на кафето и цени вкуса му. По време на Бариста-Любител ще те запознаем с основни теоретични познания за кафето като плод, напитка и продукт – през какв..
Бавно изпечено кафе
Здравейте,Бих искала да ви попитам – можете ли да ми препоръчате кафе от вашия онлайн магазин, което е slow roasted или бавно изпечено. Търся качествено кафе за лична употреба, което е ненатрапчиво, не е горчиво, пивко, предназначено за еспресо и най-вероятно за кафеварка.Благодарим за запитването!Нашите кафета се пекат около 18 мин., което естествено оказва влияние и върху вкуса. Бавното печене отваря много повече аромати и вкусове, за което много се радваме. Горчиви кафета при нас няма да..
За безкофеиновото кафе и бременността
Здравейте,От известно време насам ме гложди темата за безкофеиновото кафе и бременните жени. Твърдо съм убеден, че по никакъв повод то не е подходящо за бременни и/или кърмачки, заради химичния процес по премахването на кофеина и негативите, които то носи на кафето. Но как да ги убедя, че е по-добре да изпият едно късо еспресо от 100% арабика, вместо чаша безкофеиново кафе? Благодаря и поздрави! Здравейте, благодарим за запитването. Много е интересен въпросът ви. Прав сте, че ако една..

Коментари към "Кофеинът във вашата напитка"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..