Кое кафе е кисело?

Кое кафе е кисело?

По повод ваши запитвания, ние решихме да направим някои разяснения относно киселото кафе.
Оплакванията, че едно кафе е кисело могат сериозно да го обидят. Затова е необходимо да изясним някои от негативните вкусови характеристики, които могат да се появят при кафетата като цяло.
Говорейки за „вкус“ е добре да знаем, че „кисел“ е нежелана характеристика във вкуса на едно кафе и този негатив се получава при следните случаи:
  • множество незрели (недоразвити вкусово) черешки, които са попаднали в партидата
  • недобро изпичане на зърната 
  • неправилно приготвяне на кафето (underextract)
Първата критична точка е процесът на събиране на черешките. Тук има много голяма вероятност да попаднат незрели черешки в реколтата от зрели. Последващият процес на обработка не е в състояние изцяло да отстрани незрелите черешки, а в някои случаи е и икономически неизгодно. Затова при по-нискокачествените кафета вероятността да има по-голямо количество незрели черешки е по-голяма. В кафетата, които се събират на ръка, и които попадат в категорията гурме кафе и Specialty Coffee, вероятността да има зелени, недоразвити зърна е минимална, тъй като ефектът от тях във вкуса на изпеченото зърно е негатив, който би ги изкарал от графата на кафетата с над 80 т. Затова при условие, че едно кафе вече е попаднало в категорията Specialty, проблемът с киселостта не би могъл да е в наличието на недоразвити зърна от неузрели черешки.
Проблемът при Specialty Coffee, изразен в киселост, може да бъде при неправилно изпичане, т.е. недоразвиване на вкусовете и ароматите при процеса на печене.

Ако пекарят не умее да изпече едно кафе по най-подходящия за него начин, тогава е възможно във вкуса да се усети киселост.
Неправилното приготвяне (несъобразяване на двете основни правила при готвене: пропорция грамаж/вода и време за екстракта) може да доведе до киселост във вкуса. Затова преди да приготвим едно кафе, е добре да знаем какво точно ни е необходимо и колко време ще ни отнеме. Съобразяването на грамажа на смляното кафе е елементарно чрез използването на кухненска везна; количеството на водата също можем да измерим в домашни условия, както и времето на екстракта. Това, което трябва да съобразим още при покупката е как да бъде смляно кафето – от най-фино до най-едро. Трябва да знаем, че ако искаме да приготвим перфектен екстракт във френска преса с кафе, смляно за джезве, няма да успеем, защото кафето ни ще стане прекалено горчиво. И обратното – ако искаме да направим джезве с кафе, смляно за френска преса – екстрактът ще бъде прекалено кисел.
В нашия наръчник за приготвяне на кафе можете да видите как правилно да приготвите вашето кафе вкъщи. 
И ако сте приготвили всичко така, както трябва и пак ви се струва, че кафето е кисело, дали не трябва да калибрирате вкусовите си рецептори? 
Тук е необходимо да направим последно уточнение относно това, какво е кисело и какво киселинно
Кисело, както казахме вече, е негативна характеристика във вкуса, породена от горните три условия.
Киселинност – това е характеристика на вкуса на плода, и тъй като кафето също е плод, то киселинността е желана вкусова характеристика. Ако не сме сигурни какво е киселинност, нека се замислим дали има плод, който няма никаква киселинност. И най-сладкият плод има киселинност, защото тя изгражда вкуса. 
Плодовите нюанси в кафето са не само търсени, но и високо оценявани. Най-плодовите и свежи кафета се продават най-скъпо. Кафетата, лишени от киселинност са обикновено Робустите и нискокачествените кафета. Кафе, на което му липсва киселинност във вкуса, не може да попадне в категорията Specialty Coffee.




Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Везна Concept Art

Везна Concept Art

Везна за измерване грамажа.Прецизност на измерване с минимално отклонение от 0,1гр.Измерване: до 500 гр.Начин на употреб..

36,00 лв.

..

0,00 лв.

Харио - Френска преса за кафе

Харио - Френска преса за кафе

Изградена от високо качество топлоизолиращ стъкло и неръждаема стомана.Налични размери: 300 мл. - за 2/3 чаши кафе.Лесна..

63,00 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2015 Коста Рика - Доня Илеана - международен победител, COE

КАФЕ НА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2015 Коста Рика - Доня Илеана - международен победител, COE

Изключително кафе с изразена и неподправена сладост. В чашката ще откриете вкуса на сушени плодове, малини и яг..

28,40 лв.

Свързани статии

Защо е важна опаковката за вашето кафе
Съхранението е най-важната стъпка след изпичането на кафето. За да бъде вкусно, то трябва да бъде правилно съхранено. Ние пакетираме прясно изпеченото кафе до 3 - 4 часа след изпичане, като през това време го оставяме да отпочине и да изкара първите въглеродни диоксиди, чийто обем в първите часове след изпичане е най-голям. Факторите, които оказват негативно влияние на кафето след изпичане и от които то трябва да бъде максимално предпазено са: кислород (кафето се окислява, което води д..
Гръцко кафе
Здравейте, няколко пъти съм поръчвал от Вас и съм много доволен. Радвам се, че има такива хора като Вас, които обичат нещо и се стремят да предлагат истински и качествени продукти. Бихте ли ми изяснили каква е рализката на Гръцкото кафе (Елинико) и останалите. Например Greek coffee Loumidis се продава ужасно скъпо в ebay, а се произвежда от огромна компания. Казвали са ми, че е изпечено много малко и иначе се прави като турското. Може ли да ми предложите нещо подобно? С уважение Е. Дим..
Какво е Cup of Excellence?
Cup Of Excellence е състезание за най-доброто кафе в дадена държава, организирано от „Alliance of Coffee Excellence“ -организация, основана от група просветени ценители на кафе, които в колаборация с международни правителствени и неправителствени организации застават зад идеята, че такъв тип състезание и онлайн аукцион биха били ефективен начин да се покаже на фермерите, че потребителите оценяват тяхната работа и усилия.Тъй като голям брой страни-производителки на кафе са се включили в..
"Тайната на идеалното кафе" с Никол Станкулова
Имало едно време една вълшебна напитка, открита в Африка още през 15 век… Според легендите пастир на кози забелязал, че стадото му станало по-оживено, след като консумирало плодове на един див храст. Любопитен, той сам опитал плода и останал изумен от ободряващия му ефект. Така било открито кафето.В рубриката на „Събуди се” „Никол и специалистите”, Йордан Дъбов ни разхожда из света на кафето и разказва за тайните на идеалната напитка. Съветите на експерта за това как да познаем хубавото кафе гле..
Кофеинът във вашата напитка
След неколкократни спорове с други любители на кафето си позволявам да Ви задам въпрос:  Кой вид кафе е най-силно (с най-голяма концентрация на кофеин) - късото,нормалното или дългото? Благодаря предварително!Поздрави,Любомир Димитров Има няколко начина да изчислите количеството на кофеин във вашата напитка или във вече изпеченото конкретно кафе (а също и в неизпеченото). Количеството кофеин зависи от няколко фактора. Ето и някои от тях: Колко кофеин съдържа конкретният вид и..
Индонезия Калоси е кафе на месец януари 2016
Нова година, нов късмет. Или както е в нашия случай - нов месец, ново кафе на месеца. Индонезия Калоси е добре познато кафе и се радва на голям интерес, което не ни изненадва. Карамеленият му вкус с нотки на червено грозде и червени сливи създава неописуемо апетитно изживяване за небцето, а кремообразното му тяло придава приятна и свежа киселинност. Калоси е богато и сладко кафе, с аромат на черен шоколад, карамел и добре узрели плодове.Процесът на обработка на това кафе е мокър, затова ако..
Кафе Академия 2016
Новата година вече стартира и по този повод обявяваме и нови дати за курсовете от нашата Кафе Академия за периода януари-март 2016.Курс Бариста-Любител23 януари (събота) 9.30-14.30 ч.27 февруари (събота) 9.30-14.30 ч.26 март (събота) 9.30-14.30 ч.Място на провеждане: гр. София, ул. Любен Каравелов 58Можете да се запишете през нашия онлайн магазин, на място или на тел. 0884 12 00 55Курс Бариста-Маестро27-28 януари (сряда – четвъртък) 9:30 – 17:00 ч.24-25 февруари (сряда –..
Лесно е като детска игра
Чудиш ли се как да приготвиш идеалната чашка кафе? Всъщност е лесно като детска игра и академията на DABOV Specialty Coffee може да ти помогне с научаванетона някои хитринки. Заповядай на курс Бариста-Любител, където ще научиш тънкостите на перфектния вкус.За кого е подходящ този курс? За всеки, който търси тайната на правилното приготвяне на кафето и цени вкуса му. По време на Бариста-Любител ще те запознаем с основни теоретични познания за кафето като плод, напитка и продукт – през какв..
Бавно изпечено кафе
Здравейте,Бих искала да ви попитам – можете ли да ми препоръчате кафе от вашия онлайн магазин, което е slow roasted или бавно изпечено. Търся качествено кафе за лична употреба, което е ненатрапчиво, не е горчиво, пивко, предназначено за еспресо и най-вероятно за кафеварка.Благодарим за запитването!Нашите кафета се пекат около 18 мин., което естествено оказва влияние и върху вкуса. Бавното печене отваря много повече аромати и вкусове, за което много се радваме. Горчиви кафета при нас няма да..
За безкофеиновото кафе и бременността
Здравейте,От известно време насам ме гложди темата за безкофеиновото кафе и бременните жени. Твърдо съм убеден, че по никакъв повод то не е подходящо за бременни и/или кърмачки, заради химичния процес по премахването на кофеина и негативите, които то носи на кафето. Но как да ги убедя, че е по-добре да изпият едно късо еспресо от 100% арабика, вместо чаша безкофеиново кафе? Благодаря и поздрави! Здравейте, благодарим за запитването. Много е интересен въпросът ви. Прав сте, че ако една..

Коментари към "Кое кафе е кисело?"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..