В очакване на Cup of Excellence 2017!

В очакване на Cup of Excellence 2017!

Всяка година в далечните от нас земи на Латинска Америка и Африка, се провежда престижният международен конкурс Cup of Еxcellence. В конкурса се включват всички фермери, които представят своята реколта от сурово кафе.

 

Селектиран кръг от ценители, производители и познавачи на перфектния вкус на кафето се събира заедно в една международна неправителствена организация, наречена Alliance of Coffee Excellence. Именно тя е главният виновник и организатор на традиционния, eжегоден конкурс Cup of Excellence.

 

Всеки фермер, който участва със своето ароматно, зърнено производство, има възможност да представи до 3 различни партиди кафе. Отбрани специалисти, предварително калибрирани, правят дегустация и оценяват кафето по различни обективни критерии. Някои от критериите са: аромат, вкус, дефекти, тяло. Всяка ферма, която получи над 84 точки, според балната система от 0 до 100, остава на междунарония турнир и  продължава участието си към финалния кръг. Оценяването тук се извършва от международно жури. Накрая се провежда търг с наддаване за изкупуване на най-добрите фермерски продукции, който е изцяло в полза на фермерите-производители. Така техният труд остава високо поощрен.

 

За наша радост, един от съдиите на международното жури е професионалният дегустатор Йордан Дъбов, който всяка година пътува в различни екзотични страни, за да подбере най-специалното и ексклузивно кафе.

 

Тук е моментът да споменем за миналогодишния успех на Йордан Дъбов от Cup of Excellence Guatemala 2016, в който той успя да спечели онлайн търга за кафето, оценено на първо място, а именно Калибус Ла Сиера, от фермата на Кастило Серезо. Освен първо място в Гватемала, то спечели и второ в света. По този повод Калибус Ла Сиера е кафе на месец май в DABOV Specialty Coffee.

 

В момента тръпнем в очакване на предстоящото пътуване на Йордан Дъбов, по повод премиум събитието Cup of Excellence 2017. Този път, той ще посети Коста Рика, където фермерското представяне на най-ексклузувните кафе-производства ще се състои от 23 до 26 май. Преди две години именно от там, експертът Дъбов закупи едно от най-любимите ни кафета Доня Илеана. В момента прецизната пекарна на DABOV Specialty Coffee e на път да изпече и последната партида кафе Доня Илеана.

 

И тази година участието ни в Cup of Excellence ще бъде динамично, интересно и много разтърсващо преживяване. Ще се потопим в търсене и селектиране на най-качественото, нетрадиционното и различнотото кафе усещане.

 

Предсвяме ви интернационалните дни за оценяване от журито на Cup of Еxcellence за 2017г.:

 

-        4 – 7 април – Ел Салвадор

-        3 – 6 април – Никарагуа

-        2 – 5 май – Мексико

-        8 – 11 май – Хондурас

-        8 – 11 май – Гватемала

-        8 – 11 май – Коста Рика

-        31 юли - 4 август – Бурунди

-        25 – 29 септември – Колумбия

-        23 – 28 септември - Бразилия

 

 

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Еспресо оборудване “Espresso at Home - Easy”

Еспресо оборудване “Espresso at Home - Easy”

Домашно еспресо оборудване, с което перфектното еспресо е възможно дори в домашни условия. Комплектът включва всички най..

2 960,00 лв. 4 799,00 лв.

 Абонамент за кафе на месеца – 12 пакета по 200,8 гр.

Абонамент за кафе на месеца – 12 пакета по 200,8 гр.

Абонаментът  за кафе на месеца ти подсигурява пакет от 200.8 г прясно изпечено кафе всеки месец. Ако се д..

199,00 лв. 240,00 лв.

Тениска DABOV Specialty Coffee Rock'n'roll - мъжка

Тениска DABOV Specialty Coffee Rock'n'roll - мъжка

Брандирана мъжка тениска в различни цветове.Материал: памукЦвят: черен, бялРазмери: S, M, L, XL, XXL..

19,90 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ МАЙ 2017 - Победител на СОЕ - Гватемала 2016 No 1 - Калибус Ла Сиера 200.8 г

КАФЕ НА МЕСЕЦ МАЙ 2017 - Победител на СОЕ - Гватемала 2016 No 1 - Калибус Ла Сиера 200.8 г

Освежаващо кафе с лимонадена сладост, с нотки на нектарина, лимон и праскова. В чашката се усеща мандаринова кисел..

78,00 лв.

Свързани статии

Държите ли температурата под контрол?
Ето как ще знаете точната температура, наливайки с кетъл V60 Любителите на хубавото кафе знаят, че теглото,времето и температурата са основни при приготвянето на добрата порция кафе.Повечето са съгласни, че най-добрата температура на водата за екстракция трябва да е между 90-96С. За да измерите това, ви трябва термометър, но за да се измери точно, ви трябва нещо специално: термометърът на Харио за V60 носи улеснение и точност на измерването на температурата,за да можете да приготвяте и споделяте вкусно кафе с любимите си хора. Новият термометър е направен заV60 Drip Kettle Buono. Изтънч..
Жилберто Бараона и фермата Лос Пиринеос
Жилберто Бараона е трета генерация наследник на семейната ферма в Ел Салвадор – Лос Пиринеус. Разположена на 1400 м. надморска височина, върху вулканичните почви на Текепа, фермата на Жилберто е една от най-иновативните що се отнася до експерименти с процеси и вариация на сортове. Представяме ти Жилберто Бараона и неговата „Финка“ Лос Пиринеус. Фермата Лос Пиринеус започва дейността си още през 1890 г., когато за първи път в Ел Салвадор е внесен и интегриран сорта бурбон. Когато Бараона застава начело на фермата, започват и неимоверните успехи за нея. Жилберто перфекцион..
Новите попълнения на Dabov Specialty Coffee
Месец април започна с хубаво време, цъфнали дръвчета, окичени с мартенички, и нашето предложение за две уникални нови кафета, които ще бъдат налични в колекцията на Dabov Specialty Coffee от средата на месец май! Кафетата са част от Проекта Project Origin, с който участваме заедто със Саша Шестич – световния бариста шампион за 2015 година. Прочетете повече за Project OriginЕл Салвадор, Лос Пиринеос Фермата Лос Пиринеoс, в Ел Салвадор, е разположена на 1400 м. надморска височина, върху вулканичните почви на Текепа. Основните култивирани сортове са бурбон и пакамара, но също така фермата експ..
Гейша
Произнасянето на думата Геша или (гейша) в света на кафето е все едно да се заговори за светия Граал. А ако до теб стигне такова кафе, значи си получил шанса на живота си, да промениш представата си за кафе... завинаги! За пръв път е открита в Етиопия, в региона на провинция Маджи, в близост до малкото селце Геша, вариация (мутация) на наследствения етиопски сорт. По-късно към края на 50-те и началото на 60-те тя тръгва по своя път по света и достига бреговете на Централна Америка. Там открива своя дом и се чувства най-добре в Панама, Коста Рика и Гватемала като остава скрита от ..
Кафе на месец май 2017 - COE Калибус Ла Сиера
Избрахме Калибус Ла Сиера за месец май - период в годината, когато се състои най-високо оценения конкурс за кафе в света „Cup of Excellence“. Представяме ти, сега, победителят от 2016, а именно – Калибус Ла Сиера, което DABOV Specialty Coffee спечели на търг и закупи. Кафето е отгледано с много грижи и любов от фермера Серезо Помпейо, който притежава плантация в планинския район на Калибус Ла Сиера, Гватемала. Там той отглежда своето кафе, кафе, което е сорт Гейша. Кафето бе оценено с върховните 92,09 от общо 100 точки на конкурса „Cup of Excellence2016“, което го нарежда на първ..
“Откривателят на течното черно злато”.
Самият той – Йордан Дъбов, в открито и лично интервю, ексклузивно в новия брой на Forbes. Научи най-атрактивните факти от създаването на бранда DABOV Specialty Coffee. Какъв е пътя, който вносителят на специалната кафе култура в България извървява? От страстта и любовта към специалното кафе, до достигане на престижните страници с успели български милионери. Цялата статия може да откриеш в бр. 73 на списание Forbes, май 2017. ..
ZERO POINT - Испанският амбасадор на DABOV Specialty Coffee
ZERO POINT Coffee Shop – Испанският амбасадор на DABOV Specialty CoffeeС радост и гордост искаме да ти съобщим, че в сърцето на Мадрид отвори врати едно невероятно кафеено място – ZERO POINT Coffee Shop! Това е кафене, създадено от професионалните баристи Криси и Румен. Любовта към кафето ги събира и любовта към кафето ги провокира да отворят своето първо кафене. В него ще откриеш богатата гама специални кафета на DABOV Specialty Coffee, придружени от домашни, прясно изпечени био сладкиши. Каква наслада само! И всичко това на улица Santa Isabel 37, в центъра на испанската столица...
Защо поне веднъж трябва да опитам Калибус Ла Сиера?
Някога опитвал ли си истински специално кафе? Кафе, което идва от толкова далечна, екзотична страна? И кафе, което ще те пренесе далеч от ежедневието? Нещо необкновенно и строго завладяващо? Прясно изпечено от нашата пекарна DABOV Specialty Coffee, с неустоим силен аромат.... Това е Калибус Ла Сиера от сорта Гейша... ...Идващо от Гватемала и специално за теб този месец на промоционална цена. А на въпроса „Защо поне веднъж трябва да опитам Калибус Ла Сиера?“ ще отговорим, че сега имаш редкия шанс да пиеш кафето, спечелило най-престижния международ..
Йордан Дъбов отново заминава за Коста Рика!
Йордан Дъбов отново заминава за Коста Рика! COE Коста Рика 2017 ще се проведе от 23 до 26-и май в столицата Сан Хосе Престижният международен конкурс Cup of Excellence започна и тази година. В момента той се провежда в Хондурас и Гватемала. А ние от DABOV Specialty Coffee се чувстваме истински удовлетворени, че притежаваме уникално редки и специални партиди кафе именно от Гватемала – страната, която роди второто най-добро кафе в света за изминалата година, оценено с 92,09 точки от 100 възможни. Миналата година след изтощителен аукцион, ние от DABOV Specialty Coffee успяхме..
Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичане, аромат, дефекти, чистота на чашата, сладост, киселинност, усещане при отпиване, вкус, послевкус..
Доня Илеана Коста Рика отново в DABOV Specialty Coffee
Много сме щастливи да споделим с вас възможността да пием чаша от новата реколта на Коста Рика – Доня Илеана. Както вече някои от вас помнят, през 2015г, закупихме цялата реколта на фермата от 590кг. Сега, две години по-късно, кафето е отново финалист и тази година на международния конкурс Cup of Excellence, където получи 88.24 точки от общо 100. Ние, от DABOV Specialty Coffee, сме много радостни, защото успяхме за втори път да се преборим сред многото компании на аукциона и да го спечелим отново. „Доня Илеана“ е ферма, с дългогодишна семейна традиция, намираща се на 1700 метра надмо..