10 тайни на кафето в предаването "Десет"

10 тайни на кафето в предаването "Десет"


Изключително съм благодарен на Ирина Белчева за нейния професионализъм и за интересните въпроси, които ми зададе. За мен беше истинско удоволствие да разговарям с толкова компетентен човек, благодарение на който се получи едно изключително интервю.
Целият репортаж можете да гледате тук: 


Публикувано от Йордан Дъбов

Йордан Дъбов е кафе експерт на световно ниво, съосновател на Асоциация на българските баристи, собственик на Първата българска пекарна за специални кафета DABOV Specialty Coffee и на My Gourmet Worldкомпания, специализирана в дистрибуцията на висококачествени напитки.

Преди основаването на компанията си през 2008 г., живее и работи в Прага, където е F&B мениджър в италианска верига петзвездни хотели. По образование е джазов музикант. Завършва консерваторията в Прага и до сега в свободното си време обича да свири на тромпет.  

В кафе бизнеса навлиза по-сериозно през 2007 г., когато изкарва първия си курс за баристи и се явява на конкурса по дегустация на кафе в Прага, където стига до финала и се озовава на 8-мо място. От тогава интересът му към кафето е непрестанен и го води през целия му житейски път. Дипломите му и постиженията му в тази област са на световно ниво.

От 2009 г. той е лицензиран кафе-инструктор и маестро бариста 2-ро ниво. Сертифициран е от Европейската асоциация за специално кафе – SCAE (Specialty CoffeeAssociation of Europe).

Йордан Дъбов е международен съдия на шампионатите организирани от SCAE (участва в журито на Българския национален бариста шампионат 2009, 2010 и 2011 г.). Той е и  единственият лицензиран кафе инструктор от SCAE за България и Македония. Това му позволява да издава дипломи с печата на SCAE, които са признати в цял свят.

От 2013 г. е член на международното дегустаторско жури, което избира най-добрите кафета в световен мащаб в рамките на международния конкурс за специални кафета COE (Cup of Excelence). До момента е участвал като жури на конкурсите в Бразилия (2013 г.), Колумбия (2014 г.), Коста Рика (2015 г.) и Гватемала (2016 г.):

COE, Brasil Late Harvest 2012, Varginha, Minas Gerais, 21-25.01.2013

COE, Colombia 2014, Neiva, Huila, 01-06.9.2014

COE, Costa Rica 2015, San Jose, 05-11.05.2015

COE, Guatemala 2016, Guatemala City, 16-20.05.2016

Йордан Дъбов е член на европейската асоциация за гурме кафе – SCAE (Specialty CoffeeAssociation of Europe) и ACE (Alliance for coffee excellence, организатор на международния конкурс Cup Of Excellence).

В момента Йордан Дъбов води курсове за баристи в Асоциацията на българските баристи и DABOB Specialty Coffee Academy, консултира относно бизнес с кафе, извършва одити на качеството на кафе-напитките в няколко големи български и международни вериги заведения.

Обича джаза и доброто кафе…

Препоръчваме Ви тези продукти

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създаден през 1941 година ..

96,00 лв.

Харио - комплект за филтрации V60

Харио - комплект за филтрации V60

Комплект за филтрации, разработен от Японската компания Харио.Комплектът включва: метална V60 чаша стойка със силиконов ..

225,00 лв.

..

0,00 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2015 Индонезия Калоси 200.8 гр.

КАФЕ НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2015 Индонезия Калоси 200.8 гр.

Богато и сладко кафе, с изразен аромат на черен шоколад, карамел и добре узрели плодове. Интензивен, дълбок и з..

13,20 лв.

Свързани статии

Предстои специализираното изложение СИХРЕ
На щанда на My Gourmet World, в партньорство с Асоциация на българските баристи, ще бъдат представени специални кафета, приготвени по няколко алтернативни метода.Алтернативното извличане на екстракт от кафеените зърна е най-новата мода в баристиката. Баристите търсят начини да извлекат най-вкусната и ароматна част от съдържащите се етерични масла в кафееното зърно.Ще бъдат представени следните алтернативни методи за приготвяне на кафе:V60 – Уред за приготвяне на кафе на японската фирма Харио. Ко..
Кафе Коста Рика - Доня Илеана е вече тук!
С най-голяма радост Ви споделяме, че дълго чаканото кафе от Коста Рика, ферма Доня Илеана е вече при нас и се пече! Няма как да прикрием вълнението си от тази новина, тъй като това не е просто кафе. Кафе Коста Рика-Доня Илеана е един от финалистите на Cup of Excellence 2015 и получи впечатляващите  85.68 точки.Както вече Ви казахме, това костариканско кафе има уникален вкусов профил – вкус на сушени плодове, малини и ягоди, както и аромат на канела и кафява захар. Тялото е кремообр..
Как се отглежда вкусна чаша кафе
"Кафето е сложен и дълъг процес, който свършва в чаша, като най-важното, което трябва да запомним според Асоциацията на българските баристи (АББ) е, че ароматната течност е плод и трябва да има вкус на плодове."www.dnes.bg са посветили една изключително интересна статия на тема "Как се отглежда вкусна чаша кафе". В нея ще прочетете за нашия нов фаворит - кафе Коста Рика, от ферма Доня Илеана - какъв е вкусът му и от къде произхожда това кафе. Както знаете Коста Рика - Доня Илеана е много специал..
DABOV Specialty Coffee ще участва на Divino.Taste 2015
Всяка година през ноември, в НДК се провежда Divino.Taste - изложение на българските винопроизводители със съпътстваща програма от майсторски класове и лекции, които ще обогатят знанията Ви не само за виното, но и за кафето. На 21-ви ноември (събота), Йордан Дъбов ще изнесе лекция на тема "Малко повече за приготвянето на кафе у дома" и ще разкаже любопитни факти за любимата ни напитка. Освен това, вечерта ще приготви кафе за всички посетители чрез метода Хемекс.Входът е ..
"Тайната на идеалното кафе" с Никол Станкулова
Имало едно време една вълшебна напитка, открита в Африка още през 15 век… Според легендите пастир на кози забелязал, че стадото му станало по-оживено, след като консумирало плодове на един див храст. Любопитен, той сам опитал плода и останал изумен от ободряващия му ефект. Така било открито кафето.В рубриката на „Събуди се” „Никол и специалистите”, Йордан Дъбов ни разхожда из света на кафето и разказва за тайните на идеалната напитка. Съветите на експерта за това как да познаем хубавото кафе гле..
"Всеки следобед с Криси" по канал 3
Новото предаване по канал 3 "Всеки следобед с Криси" стартира своето излъчване по най-добрия възможен начин - с чаша хубаво кафе. Йордан Дъбов беше поканен да демонстрира как се приготвя кафе с нашия любим Хемекс. По време на приготвянето той подробно обясни важни факти за кафето, които всеки любител ще намери за интересни. Цялото интервю можете да гледате тук: ..

Коментари към "10 тайни на кафето в предаването "Десет""

Най-нови публикации - Всички публикации

Specialty Coffee Expo 2018 започна!
Тазгодишното изложение за специализирано кафе- Specialty Coffee Expo 2018, провеждащо се в Сеатъл, щата Вашингтон, САЩ ще се състои от 19 Април до 22 Април. Изключително сме щастливи че нашият основател- Йордан Дъбов е там и лично ще ни издаде някои от най- новите пикантности в света на специализираното кафе! Очаквайте новини и снимки съвсем скоро! Изложението The Specialty Coffee Expo е създадено с идеята да даде достъпност до всичко необходимо на един професионалист в сферата на специ..
Cup Of Excellence Никарагуа 2018 приключи успешно
Изключително сме щастливи да споделим с вас новината, че вече имаме резултатите от COE- Cup Of Excellence Nicaragua 2018. В кратък разговор по телефона, Йордан Дъбов, който беше част от таз годишното международно жури, сподели: „ Това бяха четири дни, изпълнени с много изненадващи и вълнуващи кафета! Благодарим на всички фермерите от Никарагуа, които са положили огромен труд в отглеждането на толкова уникални и вкусни кафета! Опитахме няколко изключителни партиди кафе и се надявам нашето..