
Ако сте любители на студеното кафе, определено ще ви се прииска да опитате тази доста лесна за приготвяне рецепта и да се насладите на разхладата в горещините.
За да баланасираме вкуса с мека сладост, ще добавим малко канела и кафява захар.
Ето и всичко необходимо за приготвянето му:
- 2/3 чаши едро смляно кафе (като за хемекс и филтрации)
- 3 чаши вода
- 1 ч.л. канела
- 3 с.л. кафява захар
Ние приготвихме тази рецепта с едно от специалните ни кафета - етиопското Моплако, което придава допълнителна плодова свежест на напитката и заедно с канелата и кафявата захар изграждат една красива хармония от вкусове. А ако желаете да експериментирате просто се разходете в категория кафе и открийте вашия предпочитан вкус.
Смесете всички съставки в еднолитров буркан, поставете капакa и го оставете да престои за една нощ в хладилника.
На следващия ден прецедете през филтър или цедка остатъците от кафе и върнете отново в хладилника за още няколко часа.
А сега и най-хубавата част. Напълнете висока чаша с кубчета лед до средата, долейте с готовата напитка до около ¾ от чашата и добавете мляко или сметана по желание, за по кремообразен и наситен вкус.
Вашето студено кафе е готово!
Може да прочетете и оригиналната рецепта на английски език тук:
http://tiphero.com/