Гейша

Гейша

Произнасянето на думата Геша или (гейша) в света на кафето е все едно да се заговори за светия Граал. А ако до теб стигне такова кафе, значи си получил шанса на живота си, да промениш представата си за кафе... завинаги!

За пръв път е открита в Етиопия, в региона на провинция Маджи, в близост до малкото селце Геша, вариация (мутация) на наследствения етиопски сорт. По-късно към края на 50-те и началото на 60-те тя тръгва по своя път по света и достига бреговете на Централна Америка. Там открива своя дом и се чувства най-добре в Панама, Коста Рика и Гватемала като остава скрита от света близо 50 години. Причината е - стандартната практика на фермерите да засаждат в една плантация растения от различни сортови принадлежности. Все пак, фермерите забелязали необичайните черешки на растението, което се характеризило с по-големи зрънца и с перфектно овална форма на черешките. Въпреки че, споделя един и същ тероар заедно с останалите сортове, в чашката няма да открием нищо типично за региона, а напротив. Ефирни нотки на портокалова кора, боровинки, папая с изключително запомняща и галеща небцето киселинност... Обгърната в мистерия, спокойно можем да орпеделим Геша като кафе от друго измерение.
Фермерите започнали да сепарират растението, като засаждат цели плантации само от него.
Геша става изключително популярна в началото на новото хилядолетие, а през 2013 г. направо взривява света, като стига най-висока изкупна цена от $350 за килограм.

Преди няколко години панамски репортер попитал местен фермер, който отглеждал Геша: „Какво ще правите вие фермерите от Букет с това толкова известно зърно?“
Фермерът отговорил: „Ще го пазим.“

Тъй като Геша е кафе с характер, тя расте и се развива добре там, където тя пожелае. Това се дължи на специфичния микроклимат, който растението изисква. А, от страна на фермера трябва да бъдат положени неимоверни усилия за отглеждането й. Да не говорим и за събирането на реколтата, която в тези нано насаждения се извършва единствено на ръка, като изключително важно е и сепарирането на всяка черешка. Тя трябва да бъде перфектно узряла, не зелена или презряла. Комплексно погледнато, отглеждането на това растение става изключително сложна задача за всеки захванал се с това предизвикателство.

Геша от Гватемала.

Преди по-малко от два месеца, след дълго и тежко наддаване DABOV Specialty Coffee успя да закупи победителя на Cup Of Excellnce Гватемала, чийто член на международното жури бе и Йордан Дъбов. За пръв път, победител на Cup of Excellence, ранкуван на първо място ще пристигне в Европа и то не къде да е, а в нашата родина, а пекарната на DABOV Specialty Coffee ще има честта да изпече това кафе. Кафето вече пътува към нас и го очакваме в началото на октомври.  

Фермата на победителя на Cup Of Excellence Гватемала Серезо Помпейо – Калибус ла Сиера се намира в изключително сложна по характер планинска верига Сиера де лас Минас, която само в региона събира над 7 суб-климатични региона. От дъждовни тропични гори до ниско планинските разположени региони, които дават възможност за разнообразна и флора, и фауна в региона.


По-специфичната и аграрно култивирана област е разположена на средна надморска височина между 1600 и 2000 м. в сърцето на планинския резерват, защитен от Гватемалското правителство. Поради трудно достъпния характер на региона, отглеждането на всяко кафеено растение изисква специфично внимание и отдаденост. Както по-горе споменахме, Геша е изключително взискателна откъм климат и отглеждане. Благоприятно влияние оказва южното разположение на фермата по планинските склонове, както и десетките натурални планински извори и реки, които носят допълнителни минерали и соли.

 

Най-нови публикации - Всички публикации

Андреа Фагиани се състезава с Dabov Specialty Coffee
И тази години в Римини по време на 39-то Международно изложение Sigep  десетки баристи от цялата страна се състезаваха за титлата шампион на Италия и честта да представят страната на световния шампионат за баристи.  Участниците трябваше да приготвят за 15 минути 4 еспресо напитки, 4 топли напитки на основата на кафе и мляко и 4 базирани на еспресо авторски неалкохолни напитки. Изключителна чест за нас е да ви съобщим, че Андреа Фагиани избра да се състезава на това важ..
Dabov Specialty Coffee посети La Marzocco
Нашият екип имаше удоволствието да посети и да премине обучение в La Marzocco, лидер в производството на професионални кафемашини в цял свят. Компанията е основана през 1927 г. от Джузепе и Бруно Бамби и води своето начало от Флоренция, Италия, родното място на италианския Ренесанс. Дори и днес високоспециализираният персонал контролира всеки етап от производството на всяка машина, ръчно изработена за всеки клиент. Това беше първото ни посещение, от което си тръгваме с много полезн..