Какво е Cup of Excellence?

Какво е Cup of Excellence?

Cup Of Excellence е състезание за най-доброто кафе в дадена държава, организирано от Alliance of Coffee Excellence“ -организация, основана от група просветени ценители на кафе, които в колаборация с международни правителствени и неправителствени организации застават зад идеята, че такъв тип състезание и онлайн аукцион биха били ефективен начин да се покаже на фермерите, че потребителите оценяват тяхната работа и усилия.
Тъй като голям брой страни-производителки на кафе са се включили в програмата, те споделят едни с други полезна информация и в крайна сметка се превръщат в едно семейство под шапката на Alliance of Coffee Excellence.
Призът „Cup of Excellence“ е най-значимата награда в света на кафе-производителите. Тя се присъжда след строго състезание, което има за цел да подбере най-доброто от най-доброто кафе, отгледано и обработено в съответната страна през годината. Кафетата се оценяват от кафе специалисти от самата държава, в която се провежда дегустацията. Състезанието има няколко кръга, като накрая остават около 150 кафета. Те се оценяват по различни критерии – аромат, вкус, дефекти, тяло; оценяването става по система от 0 до 100 бала, като кафетата с над 84 точки стигат до финалния кръг, който е под юрисдикция на международно жури. Управителят на DABOV Specialty Coffee - Йордан Дъбов е международен съдия на състезанието и всяка година пътува до различни дестинации, за да избира най-добрите кафета.
Кафетата, които участват в „Cup of Excellence“ са специални, защото са много редки. Те са перфектно узрял, внимателно подбран продукт с добре развито тяло, приятен аромат и живителна сладост – качества, които биха могли да съдържат само най-висококачествените сортове кафе.
Броят на наградените кафета зависи изцяло от качеството на продукцията за съответната година. Изискванията са толкова стриктни, че от десетки хиляди участници, остават около 150.
Познавачите на кафето в световен мащаб, които ценят комплексния вкус и аромат на кафетата от този клас, са хората, които с удоволствие изкупуват продуктите победители. Пекарят, закупил кафето, се грижи за това да му осигури класата, която неговите клиенти очакват, а също така да влезе в пряк контакт с фермера-победител. Кафетата се продават в интернет аукцион до 5 седмици след края на конкурса.

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Свързани статии

Кое кафе е кисело?
По повод ваши запитвания, ние решихме да направим някои разяснения относно киселото кафе. Оплакванията, че едно кафе е кисело могат сериозно да го обидят. Затова е необходимо да изясним някои от негативните вкусови характеристики, които могат да се появят при кафетата като цяло.Говорейки за „вкус“ е добре да знаем, че „кисел“ е нежелана характеристика във вкуса на едно кафе и този негатив се получава при следните случаи:множество незрели (недоразвити вкусово) черешки, които са попаднали в партид..
COE Гватемала 2016 в момента…
Както обещахме, ще те държим в течение със случващото се в далечна Гватемала, където се провежда конкурсът Cup of excellence Guatemala 2016. Освен провеждащата се в момента дегустационна сесия (която трае 5 дена), проектът дава възможност на журито да посети фермите-победителки от миналогодишното издание на конкурса и да се запознае с фермерите, положили толкова много труд и усилия за да произведат първокласно кафе. Тяхната мотивация за отглеждането на специално кафе идва от справедливата цена, ..
Коста Рика и Хондурас обявиха победителите на COE
След като ти споделихме резултатите от COE 2016 в Гватемала, където Йордан Дъбов беше част от международното жури, ето че излязоха класиранията и на други две държави, участващи в конкурса. За всяка държава-участничка в Cup of excellence предстои да се проведе онлайн търг, включващ всички ферми, класирали се сред победителите, чрез който всеки фермер ще има възможност да продаде тазгодишната си реколта и да получи справедлива цена за труда си. Това е и една от причините, поради които толкова мно..
Номинациите за председател на ACE 2016 са обявени
Преди дни бяха обявени номинациите за следващия председател на Алианса за отлично кафе – организацията, която прави конкурса Cup Of Excellence реален в страните производителки на добро кафе. Мандатът на председателя е две години. Следващите 6 кандидатури са на хора, постигнали много в света на специалното кафе. Йордан Дъбов, като член на АСЕ също даде своя вот. Представяме ти хората, които работят за по-добрата чашка кафе:   1. Андре Латоре, LaTorre & Dutch Coffee Traders..

Най-нови публикации - Всички публикации

Dabov Specialty Coffee посети La Marzocco
Нашият екип имаше удоволствието да посети и да премине обучение в La Marzocco, лидер в производството на професионални кафемашини в цял свят. Компанията е основана през 1927 г. от Джузепе и Бруно Бамби и води своето начало от Флоренция, Италия, родното място на италианския Ренесанс. Дори и днес високоспециализираният персонал контролира всеки етап от производството на всяка машина, ръчно изработена за всеки клиент. Това беше първото ни посещение, от което си тръгваме с много полезн..
Brewing Шампиона приготвя наше кафе на щанда на Харио
Горди сме да ти съобщим, че нашето любимо кафе от Коста Рика - ферма Доня Илеана днес ще бъде приготвяно на щанда на Hario, по време на Световния Бариста Шампионат, който се провежда в Сеул, Корея.Още по-горди сме от факта, че не кой да е, а самият Световен Шампион за 2016 г. в категория Brewing, ще приготвя нашето кафе. Тецу Касуя от Япония стана световен шампион в категория "филтрирано кафе (brewing) миналата година. Любимото ни кафе от ферма Доня Илеана той ще приготви на V-60. Очакваме довол..