Истината за кафето


Cold brew guide... или как да се разхладим с кафе и чай
Летният сезон отдавна тече с пълна пара и всички търсим начини да се спасим от дългите горещи дни. За щастие това е възможно с любимите ни кафета и чайове, в комбинация с някои от уредите за студено кафе на Hario. Днес ще ти представим 4 от тях и ще ти покажем как да приготвиш неустоимо студено изкушение, което да ти прави компания на плажа. Оставяме избора на теб, но на който и метод да се спреш, със сигурност ще останеш приятно изненадан. Предложенията ни са филтрираща бутилка, Water dripper, ..
Едно етиопско кафе, от местност Кочере
Всеизвестен факт е, че Етиопия е родината на кафето. Факт, достатъчен да опише всяко зрънце, идващо от тези земи. От тази африканска държава сме имали много кафета, и всяко едно от тях е било изключително харесвано и затова не се поколебахме да се спрем на Етиопия Кочере. НАУЧИ КОИ ДРУГИ ЕТИОПСКИ КАФЕТА СМЕ ПРЕДЛАГАЛИЕтиопия Кочере е четвъртото кафе от Project Origin, което искаме да ти представим. То идва от местност Кочере, в непосредствена близост до Иргачеф. Както знаем този регион е изключи..
Вкусов профил на централноамериканските кафета
Може би забелязваш, че отделяме огромно внимание на кафетата от Централна Америка, и това не е случайно. Тези региони са ни много на сърце, тъй като само преди месец Йордан Дъбов се върна от Гватемала, а преди това и от Ел Салвадор, където беше част от два изключителни проекта, допринасящи за развитието на световната кафе култура. ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА PROJECT ORIGIN  И BEST OF EL SALVADOR.Юнският ни избор за кафе на месеца – Coffee Religion, също съдържа в себе си кафени зрънца от Ко..
Конкурсът "Best of El Salvador" приключи
Както вече обявихме, в периода от 2-ри до 8-и май се проведе за първи път конкурсът и аукцион Best of El Salvador, организиран от основателя на Ona Coffee и Project Origin - Саша Шестич. Идеята за събитието се заражда от факта, че тази година, престижното състезание Cup of excellence 2016 се провежда само в 4 страни, изключвайки една от основните производителки на специално кафе - Ел Салвадор. Въпреки нововъведената политика от Alliance for coffee excellence обаче, Саша вярва, че в Ел Салвадор с..
Хемекс празнува своя 75-ти рожден ден
През 1941 година ексцентричният химик д-р Питър Шлумбом изобретява уникалния уред за приготвяне на кафе - Хемекс. По време на кариерата си той създава над 300 патента, вариращи от шейкъри за приготвяне на коктейли до автомобили. Неговата мисия е била да превръща ежедневните предмети в по-интересни, функционални и приятни за използване.Шлумбом искал да открие не само как да извлече перфектния екстракт от кафеното зърно, но също и да създаде уред, който да бъде красив и забележителен. Благодарение..
DABOV Specialty Coffee Academy стартира!
Малко след започването на учебната година за учениците, курсовете в нашата кафе-академия също стартираха и записванията за тях вече текат с пълна пара. Всеки желаещ да стане професионален бариста или просто иска да получи нови знания за кафето и приготвянето му ще има тази възможност на нашите курсове - Бариста Любител и Бариста Маестро.Бариста Любител е курс, предназначен за тези от вас, които са почитатели на кафето и искат да научат повече за любимата си напитка. Не само ще получите теоретич..
Историята на едно специално кафе
И така, една история винаги се превръща в такава, когато има минало. А дали е добре да поглеждаме назад във времето и да се оглеждаме в отражението на стъпките, които сме оставили, вие ще решите.Преди близо 8 години на бял свят се появяват първите две кафета, изпечени от нас. Еспресо блендовете Вертиго и Импрешънс са пионерите на нашия труд, които и до сега остават едни от най-харесваните и обичани от нас кафета.Някои от вас може и да помнят тези кафета от преди 8 години, пакетирани в черни..
Защо е важна опаковката за вашето кафе
Съхранението е най-важната стъпка след изпичането на кафето. За да бъде вкусно, то трябва да бъде правилно съхранено. Ние пакетираме прясно изпеченото кафе до 3 - 4 часа след изпичане, като през това време го оставяме да отпочине и да изкара първите въглеродни диоксиди, чийто обем в първите часове след изпичане е най-голям. Факторите, които оказват негативно влияние на кафето след изпичане и от които то трябва да бъде максимално предпазено са: кислород (кафето се окислява, което води д..
Какво е Cup of Excellence?
Cup Of Excellence е състезание за най-доброто кафе в дадена държава, организирано от „Alliance of Coffee Excellence“ -организация, основана от група просветени ценители на кафе, които в колаборация с международни правителствени и неправителствени организации застават зад идеята, че такъв тип състезание и онлайн аукцион биха били ефективен начин да се покаже на фермерите, че потребителите оценяват тяхната работа и усилия.Тъй като голям брой страни-производителки на кафе са се включили в..
Как да приготвим кафе у дома?
Има много начини за приготвяне на кафе, ето и най-популярните:Еспресо машинаДомашните еспресо машини са изключително лесни за употреба, но въпреки това са сложна техника, която за съжаление трудно  може да се сравни с професионалната. Затова често се учудвате, че домашната ви машина не прави кафе, като това, приготвено от професионална.И въпреки всичко, ако сте любител на еспресото, ние Ви предлагаме еспресо смеси, които са специално пригодени за употреба в еспресо машини – д..
Показване 1 от 10 от 10 (1 Страници)

Най-нови публикации - Всички публикации

Brewing Шампиона приготвя наше кафе на щанда на Харио
Горди сме да ти съобщим, че нашето любимо кафе от Коста Рика - ферма Доня Илеана днес ще бъде приготвяно на щанда на Hario, по време на Световния Бариста Шампионат, който се провежда в Сеул, Корея.Още по-горди сме от факта, че не кой да е, а самият Световен Шампион за 2016 г. в категория Brewing, ще приготвя нашето кафе. Тецу Касуя от Япония стана световен шампион в категория "филтрирано кафе (brewing) миналата година. Любимото ни кафе от ферма Доня Илеана той ще приготви на V-60. Очакваме довол..
Йордан Дъбов е част от екипа на Лео Моко
Днес сме изключително щастливи в“Dabov Specialty Coffee” и желаем да го споделим с вас. Между 09-12.11.17 ще се проведе едно от най-големите международни събития в Света на Кафето – годишния Световен Бариста Шампионат (World Barista Championship), който тази година се провежда в Сеул, Южна Корея и е част от изложението Cafe Show. На това невeроятно събитие ще вземат участие бариста шампони от различни държави.. Имаме огромното удоволствие да Ви споделим, че Йордан Дъбов е част от..