В търсене на истината за Етиопското кафе

В търсене на истината за Етиопското кафе

Днес ще ви разкажем за необикновеното етиопско кафе, известно с невероятния си и запомнящ се вкус.
За да може обаче да разберете „специалното” за това кафе, трябва да се върнем малко или доста назад във времето.
В тази връзка искам да спомена, че за едно кафеено храстче са нужни поне 3 години, за да достигне пълна зрялост и да дава хубави плодове.
Сега си представете тези 3 години наложени върху времева линия от 200 хиляди години, които в човешките представи са огромно като „количество” време.
Имам предвид, че събитията, които са едновременни в една отправна система, може да не са едновременни в друга система, която се движи по отношение на първата – Айнщайн.
Тези 200 000 г., откогато датират и първите открити фосили на Хомо Сапиенс, в националния парк Омо, днешна Етиопия, са просто една прашинка погледнати от ъгъла на вселената.
Наследствен етиопски сорт.
Освен люлка на цивилизацията и корона на природата, кафето на Етиопия е една наистина отделна реалност.
Това кафе е изключително различно, не само като вкусова основа и аромат, но и като нива на киселинност и остатъчен, плътен, изпълващ устната кухина послевкус.
Зърната са значително по-дребни от тези, които сме свикнали да разпознаваме, а самият сорт е наследствен етиопски, което означава, че е стар сорт растение, поддържано „специално в изолирани етнически общности“.
Тук идва и другият момент, който влияе изключително върху цялата характеристика на готовото кафе. Ако зърното бъде пренесено и засадено на почва с различен състав, то просто няма да е същото.
Факторът „почва“ и най-вече съвкупността от соли и минерали в нея е основополагащ за вкуса. И тук е момента да отворя една скоба с няколко съществени уточнения.
Kакто обикновено, съществените разлики идват и са причинени от на пръв поглед най-незначителни неща, които в крайна сметка оказват огромно влияние върху крайния резултат, а именно: географското разположение, комбинацията от реки, които носят със себе си разнообразни и ценни наноси, езера и разбира се вулканите, характерни за Африканския Рог, предизвикващи така наречения Генезис на минералите.
Генезиса
За да опростя максимално процесите на Генезиса, ще се опитам да го обясня така:
При изригването на вулкан, процесите на минералообразуване и кристализация се активизират и започва формирането на минералите като част от земната кора, която е тясно свързана с образуването на различни видове скали.
Минералите се образуват при кристализация на магмата и лавата, при седиментация (утаечни процеси във водните басейни) и при прекристализация.
В тази изключително динамична среда имаме една необикновена почва, която събира в себе си всички тези богати вещества.
Голяма роля играе и надморската височина, климата, влажността и температурата, които влияят изключително много върху вкусовата характеристика на кафето, което не би имало същия вкус, ако е извадено от естествената му среда.
Например, ако кафето има аромат на праскова, нотки на лайм, мед и женшен, то то би имало съвсем различен вкус, ако този сорт растеше в Бразилия.
Надявам се да сте ме разбрали в правилната насока, че благодарение на тези фактори, които играят роля от хиляди, дори милиони години до малките детайли на посева, и шанса, който имаме, да попаднем и живеем точно в този „момент” на „времето” имаме възможността да се насладим на нещо изключително!
Това кафе ще ви изненада, дори запознатите в света на specialty coffee ще останат сюрпризирани и ще открият усещания на различни нива, които ще ги развълнуват истински!

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създаден през 1941 година ..

96,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Кафе от Кения, кооператив Кегуа
Миналия път говорихме за магията на етиопското кафе и наследствения сорт, специфичен за региона.Сега ще отидем малко на юг в Кения. Кенийското кафе се смята за едно от най –добрите в света, а кафето Кения Kегуа е едно изключително плодово изживяване, израсло в богатата на соли почва. За разлика обаче от етиопското кафе, кенийското (което между другото е пренесено от Eтиопия) датира от 1893 и е много по-младо от това на северната си съседка.В Кения има приблизително 6 000 малки ..
Саша Шестич - световен бариста шампион на 2015
Саша Шестич е новият бариста-шампион за 2015 година!Само преди по-малко от две седмици се проведе поредният бариста шампионат, в който взеха участие най-добрите баристи от цял свят.Представителят на Австралия със сръбски произход, собственик на ONA coffee и “кафе-търсач” – Саша Шестич е новият световен шампион за 2015година.В надпреварата, която се проведе в Сиатъл, взеха участие над 49 баристи от 47страни.Челната 6-тица бе запълнена с впечатляващи баристи, като след шампиона Шестич, на вто..
Доминиканска република - Лос Лириос
Във фермата „Лос Лириос”, намираща се в региона Барахона е разработена специална програма, която гарантира високото качество на кафето. Преработката “honey” на кафеените зърна е избрана, за да се получи изключителна сладост на напитката. При метода “honey” се събират само зрели череши, които гарантират високо ниво на захари. Обработката става в ръчна машина, в която се премахва месото и кожата на черешките. След това кафеените зърна се разпростират в дървени легла и се оставят на слънце да се из..
Кения Кегуа
Земеделските производители в Кегуа са засадили първите кафеени храсти през 1950 година и са обособили кооператив от производители, който разполага с 2 фабрики за мокър процес на обработка. Кооперативното дружество се намира в областта Кириняга, на изток от вулканичните склонове на планината Кения. При хубаво време се открива величествена гледка към връх Кения. В непосредствена близост до Кегуа има естествени гори, в които има множество пчелни кошери. Хората от района вярват, че присъствието на п..
Панама Бамбито
Панамската ферма Бамбито е разположена в подножието на едноименната планина. Плодородните вулканични земи в околността са обвити от речен канал. Средната температура в района е по-ниска от тази в страната, а местността е защитена от силни ветрове.Кафе плантацията Бамбито, била закупена през 1945 година от Алберт Ситон. Не след дълго време тя се оказва негова страст, а обработването й – семейна традиция. През 2006 година фермата е представена на Национално състезание за гурме кафета, на което печ..
Панама Кармен Истейт
Плантацията Кармен се намира в долината на Пасо Анчо. Надморската височина от 1,750 до 2,000 метра. През 1960 Ефрен и Кармен Франчеши започнали да отглеждат кафе Арабика във фермата си. Сега тяхната компания продължава семейната традиция като отглежда Арабика в земите на своите предци.Висококачественото кафе на плантацията „Кармен” е отражение на гордостта и отдадеността на семейството да поддържа доброто си име, затвърдено през 2003 с получаването на сертификат от Rainforest Alliance, който го ..
Ферма Найнти Плюс - Етиопия
Може да се каже толкова много за това кафе, но дори и всичко казано ще бъде малко.Истината е, че ако обичате кафето като напитка, то тези на Найнти Плюс са извор на вдъхновение за всеки.Найнти Плюс оперират в две страни. В Панама, където компанията притежава и ферма от 134 хекатара, а също така колаборират работата си с фермери от Етиопия в регионите Иргачеф, Сидамо и Оромия.Ще насочим вниманието си към фермите, които оперират в Етиопия, а за Панамските ще поговорим друг път и ще отделим специал..
Кафе Ел Молино
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..
Историята на едно Specialty Coffee от Коста Рика
Коста Рика… Нищо не бяхме чували за Коста Рика, освен, че имат страхотни кафета. И когато Йордан Дъбов беше избран за член на журито на Cup Of Excellence в Коста Рика, с тиха радост се надявахме да се върне с някой шлифован диамант. И това се случи. С връщането си от Коста Рика, Йордан донесе костариканското спокойствие. Pura Vida – беше и поздрав и пожелание за нещо хубаво, което ще се случи. Беше убеден, че е открил едно от най-добрите кафета в Коста Рика и искаше да намерим начин..
Етиопия Иргачеф е кафе на месец ноември
С настъпването на новия месец, DABOV Specialty Coffee oтново поднася нещо изключително специално. Представяме Ви кафе на месец ноември – Етиопия Иргачеф. Етиопия Иргачеф е изключително кафе, с вкус на сладък мед и леки нюанси на цветя, между които откриваме намек за жасмин. Ароматът, който ще усетите е на цветя, цитрус и мед. Етиопското кафе е високопланинско кафе, което се отглежда във високите плата в Етиопия. Най-доброто кафе Иргачеф има наситен аромат на цветя, който се забелязва и в чашата...
Запознай се с кафе Панама - Гран дел Вал
Днес ти представяме поредното кафе от Project Origin, което вече се превръща в тотален фаворит – Панама – Гран дел Вал.Прeз годините сме имали много кафета от тази централноамериканска страна и никога не са ни разочаровали. ВИЖ КОИ ДРУГИ ПАНАМСКИ КАФЕТА СМЕ ИЗПИЛИКaфеената плантация на семейство Фернандез е разположена в северните планински райони на Панама, в малкото градче Букет, в провинция Чирики. При надморска височина над 1600 м., този красив регион се характеризира с лека мъгла, богата ву..
Едно етиопско кафе, от местност Кочере
Всеизвестен факт е, че Етиопия е родината на кафето. Факт, достатъчен да опише всяко зрънце, идващо от тези земи. От тази африканска държава сме имали много кафета, и всяко едно от тях е било изключително харесвано и затова не се поколебахме да се спрем на Етиопия Кочере. НАУЧИ КОИ ДРУГИ ЕТИОПСКИ КАФЕТА СМЕ ПРЕДЛАГАЛИЕтиопия Кочере е четвъртото кафе от Project Origin, което искаме да ти представим. То идва от местност Кочере, в непосредствена близост до Иргачеф. Както знаем този регион е изключи..
Любимото Моплако отново е тук + 3 нови кафета
Имаме една страхотна новина за всички любители на кафето и тя е, че едно от най-обичаните и търсени кафета отново е при нас след кратко отсъствие. Да, говорим именно за етиопското Моплако! В момента пътува към нас и от другата седмица вече ще е и в твоя дом. Етиопия Моплако е едно уникално кафе, сорт типика, което всички очаквахме с нетърпение. Идва от познатия планински регион Иргачеф, откъдето идват едни от най-добрите кафета в световен мащаб. Ферма Моплако е разположена на 1700-1800 метра на..
Етиопия Чембе, Ninety +
Кафето на Найнти Плюс "Чембе" идва от Етиопия и е едно от най-уникалните кафета в световен мащаб. Спряхме се на това кафе на Найнти Плъс, заради уникалния вкус на мед, сушени ягоди, папая, млечен шоколад, кремообразно и плътно тяло, опияняваща киселинност, дълъг послевкус.Фермата на Найнти Плъс в Панама се състои от 134 хектара кафеени насаждения, от които 35 са защитен национален парк със самобитна флора и фауна. Този терен е запазен в идеално състояние е населен с многобройни местни видове пти..

Коментари към "В търсене на истината за Етиопското кафе"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..