В търсене на истината за Етиопското кафе

В търсене на истината за Етиопското кафе

Днес ще ви разкажем за необикновеното етиопско кафе, известно с невероятния си и запомнящ се вкус.
За да може обаче да разберете „специалното” за това кафе, трябва да се върнем малко или доста назад във времето.
В тази връзка искам да спомена, че за едно кафеено храстче са нужни поне 3 години, за да достигне пълна зрялост и да дава хубави плодове.
Сега си представете тези 3 години наложени върху времева линия от 200 хиляди години, които в човешките представи са огромно като „количество” време.
Имам предвид, че събитията, които са едновременни в една отправна система, може да не са едновременни в друга система, която се движи по отношение на първата – Айнщайн.
Тези 200 000 г., откогато датират и първите открити фосили на Хомо Сапиенс, в националния парк Омо, днешна Етиопия, са просто една прашинка погледнати от ъгъла на вселената.
Наследствен етиопски сорт.
Освен люлка на цивилизацията и корона на природата, кафето на Етиопия е една наистина отделна реалност.
Това кафе е изключително различно, не само като вкусова основа и аромат, но и като нива на киселинност и остатъчен, плътен, изпълващ устната кухина послевкус.
Зърната са значително по-дребни от тези, които сме свикнали да разпознаваме, а самият сорт е наследствен етиопски, което означава, че е стар сорт растение, поддържано „специално в изолирани етнически общности“.
Тук идва и другият момент, който влияе изключително върху цялата характеристика на готовото кафе. Ако зърното бъде пренесено и засадено на почва с различен състав, то просто няма да е същото.
Факторът „почва“ и най-вече съвкупността от соли и минерали в нея е основополагащ за вкуса. И тук е момента да отворя една скоба с няколко съществени уточнения.
Kакто обикновено, съществените разлики идват и са причинени от на пръв поглед най-незначителни неща, които в крайна сметка оказват огромно влияние върху крайния резултат, а именно: географското разположение, комбинацията от реки, които носят със себе си разнообразни и ценни наноси, езера и разбира се вулканите, характерни за Африканския Рог, предизвикващи така наречения Генезис на минералите.
Генезиса
За да опростя максимално процесите на Генезиса, ще се опитам да го обясня така:
При изригването на вулкан, процесите на минералообразуване и кристализация се активизират и започва формирането на минералите като част от земната кора, която е тясно свързана с образуването на различни видове скали.
Минералите се образуват при кристализация на магмата и лавата, при седиментация (утаечни процеси във водните басейни) и при прекристализация.
В тази изключително динамична среда имаме една необикновена почва, която събира в себе си всички тези богати вещества.
Голяма роля играе и надморската височина, климата, влажността и температурата, които влияят изключително много върху вкусовата характеристика на кафето, което не би имало същия вкус, ако е извадено от естествената му среда.
Например, ако кафето има аромат на праскова, нотки на лайм, мед и женшен, то то би имало съвсем различен вкус, ако този сорт растеше в Бразилия.
Надявам се да сте ме разбрали в правилната насока, че благодарение на тези фактори, които играят роля от хиляди, дори милиони години до малките детайли на посева, и шанса, който имаме, да попаднем и живеем точно в този „момент” на „времето” имаме възможността да се насладим на нещо изключително!
Това кафе ще ви изненада, дори запознатите в света на specialty coffee ще останат сюрпризирани и ще открият усещания на различни нива, които ще ги развълнуват истински!

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създаден през 1941 година ..

96,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Кафе от Кения, кооператив Кегуа
Миналия път говорихме за магията на етиопското кафе и наследствения сорт, специфичен за региона.Сега ще отидем малко на юг в Кения. Кенийското кафе се смята за едно от най –добрите в света, а кафето Кения Kегуа е едно изключително плодово изживяване, израсло в богатата на соли почва. За разлика обаче от етиопското кафе, кенийското (което между другото е пренесено от Eтиопия) датира от 1893 и е много по-младо от това на северната си съседка.В Кения има приблизително 6 000 малки ..
Саша Шестич - световен бариста шампион на 2015
Саша Шестич е новият бариста-шампион за 2015 година!Само преди по-малко от две седмици се проведе поредният бариста шампионат, в който взеха участие най-добрите баристи от цял свят.Представителят на Австралия със сръбски произход, собственик на ONA coffee и “кафе-търсач” – Саша Шестич е новият световен шампион за 2015година.В надпреварата, която се проведе в Сиатъл, взеха участие над 49 баристи от 47страни.Челната 6-тица бе запълнена с впечатляващи баристи, като след шампиона Шестич, на вто..
Доминиканска република - Лос Лириос
Във фермата „Лос Лириос”, намираща се в региона Барахона е разработена специална програма, която гарантира високото качество на кафето. Преработката “honey” на кафеените зърна е избрана, за да се получи изключителна сладост на напитката. При метода “honey” се събират само зрели череши, които гарантират високо ниво на захари. Обработката става в ръчна машина, в която се премахва месото и кожата на черешките. След това кафеените зърна се разпростират в дървени легла и се оставят на слънце да се из..
Кения Кегуа
Земеделските производители в Кегуа са засадили първите кафеени храсти през 1950 година и са обособили кооператив от производители, който разполага с 2 фабрики за мокър процес на обработка. Кооперативното дружество се намира в областта Кириняга, на изток от вулканичните склонове на планината Кения. При хубаво време се открива величествена гледка към връх Кения. В непосредствена близост до Кегуа има естествени гори, в които има множество пчелни кошери. Хората от района вярват, че присъствието на п..
Панама Бамбито
Панамската ферма Бамбито е разположена в подножието на едноименната планина. Плодородните вулканични земи в околността са обвити от речен канал. Средната температура в района е по-ниска от тази в страната, а местността е защитена от силни ветрове.Кафе плантацията Бамбито, била закупена през 1945 година от Алберт Ситон. Не след дълго време тя се оказва негова страст, а обработването й – семейна традиция. През 2006 година фермата е представена на Национално състезание за гурме кафета, на което печ..
Панама Кармен Истейт
Плантацията Кармен се намира в долината на Пасо Анчо. Надморската височина от 1,750 до 2,000 метра. През 1960 Ефрен и Кармен Франчеши започнали да отглеждат кафе Арабика във фермата си. Сега тяхната компания продължава семейната традиция като отглежда Арабика в земите на своите предци.Висококачественото кафе на плантацията „Кармен” е отражение на гордостта и отдадеността на семейството да поддържа доброто си име, затвърдено през 2003 с получаването на сертификат от Rainforest Alliance, който го ..
Ферма Найнти Плюс - Етиопия
Може да се каже толкова много за това кафе, но дори и всичко казано ще бъде малко.Истината е, че ако обичате кафето като напитка, то тези на Найнти Плюс са извор на вдъхновение за всеки.Найнти Плюс оперират в две страни. В Панама, където компанията притежава и ферма от 134 хекатара, а също така колаборират работата си с фермери от Етиопия в регионите Иргачеф, Сидамо и Оромия.Ще насочим вниманието си към фермите, които оперират в Етиопия, а за Панамските ще поговорим друг път и ще отделим специал..
Кафе Ел Молино
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..
Историята на едно Specialty Coffee от Коста Рика
Коста Рика… Нищо не бяхме чували за Коста Рика, освен, че имат страхотни кафета. И когато Йордан Дъбов беше избран за член на журито на Cup Of Excellence в Коста Рика, с тиха радост се надявахме да се върне с някой шлифован диамант. И това се случи. С връщането си от Коста Рика, Йордан донесе костариканското спокойствие. Pura Vida – беше и поздрав и пожелание за нещо хубаво, което ще се случи. Беше убеден, че е открил едно от най-добрите кафета в Коста Рика и искаше да намерим начин..
Етиопия Иргачеф е кафе на месец ноември
С настъпването на новия месец, DABOV Specialty Coffee oтново поднася нещо изключително специално. Представяме Ви кафе на месец ноември – Етиопия Иргачеф. Етиопия Иргачеф е изключително кафе, с вкус на сладък мед и леки нюанси на цветя, между които откриваме намек за жасмин. Ароматът, който ще усетите е на цветя, цитрус и мед. Етиопското кафе е високопланинско кафе, което се отглежда във високите плата в Етиопия. Най-доброто кафе Иргачеф има наситен аромат на цветя, който се забелязва и в чашата...
Запознай се с кафе Панама - Гран дел Вал
Днес ти представяме поредното кафе от Project Origin, което вече се превръща в тотален фаворит – Панама – Гран дел Вал.Прeз годините сме имали много кафета от тази централноамериканска страна и никога не са ни разочаровали. ВИЖ КОИ ДРУГИ ПАНАМСКИ КАФЕТА СМЕ ИЗПИЛИКaфеената плантация на семейство Фернандез е разположена в северните планински райони на Панама, в малкото градче Букет, в провинция Чирики. При надморска височина над 1600 м., този красив регион се характеризира с лека мъгла, богата ву..
Едно етиопско кафе, от местност Кочере
Всеизвестен факт е, че Етиопия е родината на кафето. Факт, достатъчен да опише всяко зрънце, идващо от тези земи. От тази африканска държава сме имали много кафета, и всяко едно от тях е било изключително харесвано и затова не се поколебахме да се спрем на Етиопия Кочере. НАУЧИ КОИ ДРУГИ ЕТИОПСКИ КАФЕТА СМЕ ПРЕДЛАГАЛИЕтиопия Кочере е четвъртото кафе от Project Origin, което искаме да ти представим. То идва от местност Кочере, в непосредствена близост до Иргачеф. Както знаем този регион е изключи..
Любимото Моплако отново е тук + 3 нови кафета
Имаме една страхотна новина за всички любители на кафето и тя е, че едно от най-обичаните и търсени кафета отново е при нас след кратко отсъствие. Да, говорим именно за етиопското Моплако! В момента пътува към нас и от другата седмица вече ще е и в твоя дом. Етиопия Моплако е едно уникално кафе, сорт типика, което всички очаквахме с нетърпение. Идва от познатия планински регион Иргачеф, откъдето идват едни от най-добрите кафета в световен мащаб. Ферма Моплако е разположена на 1700-1800 метра на..
Етиопия Чембе, Ninety +
Кафето на Найнти Плюс "Чембе" идва от Етиопия и е едно от най-уникалните кафета в световен мащаб. Спряхме се на това кафе на Найнти Плъс, заради уникалния вкус на мед, сушени ягоди, папая, млечен шоколад, кремообразно и плътно тяло, опияняваща киселинност, дълъг послевкус.Фермата на Найнти Плъс в Панама се състои от 134 хектара кафеени насаждения, от които 35 са защитен национален парк със самобитна флора и фауна. Този терен е запазен в идеално състояние е населен с многобройни местни видове пти..

Коментари към "В търсене на истината за Етиопското кафе"

Най-нови публикации - Всички публикации

Specialty Coffee Expo 2018 започна!
Тазгодишното изложение за специализирано кафе- Specialty Coffee Expo 2018, провеждащо се в Сеатъл, щата Вашингтон, САЩ ще се състои от 19 Април до 22 Април. Изключително сме щастливи че нашият основател- Йордан Дъбов е там и лично ще ни издаде някои от най- новите пикантности в света на специализираното кафе! Очаквайте новини и снимки съвсем скоро! Изложението The Specialty Coffee Expo е създадено с идеята да даде достъпност до всичко необходимо на един професионалист в сферата на специ..
Cup Of Excellence Никарагуа 2018 приключи успешно
Изключително сме щастливи да споделим с вас новината, че вече имаме резултатите от COE- Cup Of Excellence Nicaragua 2018. В кратък разговор по телефона, Йордан Дъбов, който беше част от таз годишното международно жури, сподели: „ Това бяха четири дни, изпълнени с много изненадващи и вълнуващи кафета! Благодарим на всички фермерите от Никарагуа, които са положили огромен труд в отглеждането на толкова уникални и вкусни кафета! Опитахме няколко изключителни партиди кафе и се надявам нашето..