Ферма Моплако

Ферма Моплако

Моплако е една изключителна ферма, разположена в сърцето на Етиопия в планинския регион Иргачеф – безспорно един от най-добрите региони, където може да бъде отглеждано кафе.
Характерно за кафетата от региона са сладостта и аромата на цветя, който може да се забележи в повечето от кафетата, както и добре балансираното кремообразното тяло.
Фермата е разположена на 1700 – 1800 метра надморска височина, което предоставя един перфектен баланс между темепература и количество валежи, от което се нуждае кафеения храст. Процесът на обработка е натурален – събирано на ръка и изсушавано върху африкански легла (това могат да бъдат мрежи или бамбукови прътове, издигнати над земята).
Собственикът на фермата се казва Хелена Георгалис, гъркиня, която наследява бизнеса от родителите си и продължава тяхната дългогодишна работа, труд и мечти.
Нашата среща с Хелена и нейното кафе започва преди 1 година в Колумбия, където тя е наблюдател на конкурса за специално кафе Cup of Excellence и подпомага инициативата за бъдещо провеждане на това събитие в Етиопия.

Точно там Йордан Дъбов, който през това време е един от 12-те съдии на мероприятието, се запознава с нея и опитва за първи път нейни кафета. Връщайки се в България, веднага закупува малка партида нейно кафе – точно това, което предлагаме в момента.
 
 
Между другото, да си жури на подобен конкурс като Cup of Excellence, въобще не е лесна задача. Като такъв, носиш отговорността, кое кафе какъв рейтинг ще получи, оценявайки неговия вкусов профил и неговите качества. По този начин, прекупвача, може да бъде сигурен за това, какъв лот ще закупи в последствие.

Това в действителност е една изключителна трудна и деликатна задача, защото върху раменете ти лежи задачата да оценяваш труда на фермера и неговите работници за цялата предходната година. Няма нужда да споменаваме, че за тези хора, кафето е целият им живот.
Сега обаче няма да говорим толкова за Cup of Excellence, а ще съсредоточим вниманието си върху фермата на Хелена, а тя повярвайте ни, заслужава своята светлина под прожекторите. Всъщност, закупуването на кафето от нея, става по така наречения “Direct trade”
метод, когато пекаря се срещне директно с производителя и закупи кафето от него на базата на договорка и ръкостискане, след което това кафе стига до пекарната, където да бъде изпечено и приготвено за първи път.

А първият път.... Да, това кафе наистина е необикновено... Аромат на живи горски плодове, медена сладост и страхотно кремообразно тяло, което остава в небцето ви през целия ден.

Да отглеждаш кафе е деликатна работа и изисква немалки усилия от всеки един, който се е захванал да го прави. Ако само един фрагмент от „пъзела“ не бъде поставен на мястото си, кафето ще изгуби от качествата си много преди да стигне до пекарната. Трябва да подчертаем също и това, че в Етиопия има над 2000 ферми за кафе и ако искаш кафето ти да е конкурентно, трябва да си абсолютно безкомпромисен.

Хелена в действителност е свършила чудесна работа с менажирането на своята ферма и е успяла да насърчи работниците си да бъдат невероятно внимателни и да отдадат себе си в работата си от събирането до процеса на обработка и изсушаване. Фермата на Хелена ни представя един завършен и заключен процес, в който има ясно изразена и подчертана методика и прецизност на работата, а това си личи и по кафето.


Enjoy it! И този месец кафе на месеца поради големия интерес е етиопското МОПЛАКО.

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създаден през 1941 година ..

96,00 лв.

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Филтри за кафе от CHEMEX® лесни за употребаза 6 чашиНачин на употреба:Поставете филтъра, изсипете смляното кафе, залейте..

16,00 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ МАЙ 2015 - Етиопия Моплако - 200,8g

КАФЕ НА МЕСЕЦ МАЙ 2015 - Етиопия Моплако - 200,8g

Кафето, което имаме удоволствието да ви предложим, сме избрали заради вкуса на сладък мед и л..

15,60 лв.

Свързани статии

Саша Шестич - световен бариста шампион на 2015
Саша Шестич е новият бариста-шампион за 2015 година!Само преди по-малко от две седмици се проведе поредният бариста шампионат, в който взеха участие най-добрите баристи от цял свят.Представителят на Австралия със сръбски произход, собственик на ONA coffee и “кафе-търсач” – Саша Шестич е новият световен шампион за 2015година.В надпреварата, която се проведе в Сиатъл, взеха участие над 49 баристи от 47страни.Челната 6-тица бе запълнена с впечатляващи баристи, като след шампиона Шестич, на вто..
Студено кафе с канела
Ако сте любители на студеното кафе, определено ще ви се прииска да опитате тази доста лесна за приготвяне рецепта и да се насладите на разхладата в горещините. За да баланасираме вкуса с мека сладост, ще добавим малко канела и кафява захар.Ето и всичко необходимо за приготвянето му:- 2/3 чаши едро смляно кафе (като за хемекс и филтрации)- 3 чаши вода- 1 ч.л. канела- 3 с.л. кафява захарНие приготвихме тази рецепта с едно от специалните ни кафета - етиопското Моплако, което придава допълнител..
Индонезия Гайо Маунтин
Ние открихме най-благородното кафе сред вулканите на планинската верига, простираща се по северозападния бряг на острова Суматра. Това е наистина ценен потомък на първите кафета, които холандците са засадили по тези земи преди повече от триста години. Кафето е събрано, обработено и селектирано ръчно и притежава строга индивидуалност.Уникалното за Индонезийските Арабики е, че заемат почетно място в еспресо смесите.Нашето кафе e със силна индивидуалност, плодови и земисти нотки. Силно и доминантно..
Коста Рика Блу Маунтин
Кафето Блу Маунтайн от Коста Рика идва от областта Месета Сентрал, или централната долина в Коста Рика, където се намира кооператива Кафеталера Туртон. Малките производители на кафе имат възможността да прилагат екологично съобразни технологии за отглеждане на кафето. Кафетата се обработват с мокър процес на обработка, като по този начин кафето придобива изчистен аромат. Въпреки името си, кафето няма прилика с Ямайка Блу Маунтайн.След като дегустирахме кафето, установихме приятен аромат, в който..
Никарагуа Лас Нубес
Създаването на фермата "Лас Нубес" или засаждането й с кафеени дървета започва през 2000 г. И до момента съществуват малки части, които са все още незасадени. Някои от районите в плантацията имат естествен балдахин от сянка от планината или високи дървета, които хвърлят сянка върху кафеените дървета.Кафените дървета се третират по екологично чист начин, като се използват практики, които намаляват риска от замърсяване и насърчават опазването на флората и невъзобновими ресурси.В тази ферма се изпо..
Ферма Найнти Плюс - Етиопия
Може да се каже толкова много за това кафе, но дори и всичко казано ще бъде малко.Истината е, че ако обичате кафето като напитка, то тези на Найнти Плюс са извор на вдъхновение за всеки.Найнти Плюс оперират в две страни. В Панама, където компанията притежава и ферма от 134 хекатара, а също така колаборират работата си с фермери от Етиопия в регионите Иргачеф, Сидамо и Оромия.Ще насочим вниманието си към фермите, които оперират в Етиопия, а за Панамските ще поговорим друг път и ще отделим специал..
Ферма Ел Молино - Салвадор
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..
Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас
Тъй като до момента не сме представяли ферма от Хондурас, ще започнем с няколко съпътстващи уводни реда за регионите, за климата и тероара. Култивирането на кафе в Хондурас започва в края на 19 век. Климатът е много подобен на този в Никарагуа, Гватемала и Коста Рика, естествено с няколко съществени разлики на микроклимата и почвата, които ще обсъдим по-късно в чашката кафе от фермата Алто де лос Сантос.Кафеената индустрия там бавно изгради и проби своя път през бананените плантаци..
Любимото Моплако отново е тук + 3 нови кафета
Имаме една страхотна новина за всички любители на кафето и тя е, че едно от най-обичаните и търсени кафета отново е при нас след кратко отсъствие. Да, говорим именно за етиопското Моплако! В момента пътува към нас и от другата седмица вече ще е и в твоя дом. Етиопия Моплако е едно уникално кафе, сорт типика, което всички очаквахме с нетърпение. Идва от познатия планински регион Иргачеф, откъдето идват едни от най-добрите кафета в световен мащаб. Ферма Моплако е разположена на 1700-1800 метра на..
Отлага се пътуването на Йордан Дъбов до ферма Моплако
Отлага се пътуването на Йордан Дъбов, който трябваше да посети фермите на Хелена Георгиалис, която произвежда едни от най-вкусните кафета, които сме представяли на българския пазар, а именно - етиопското Моплако. В имейл от началото на седмицата Хелена препоръча всички пътувания към страната да бъдат отложени: Ситуацията в Етиопия се влошава, като всеки ден избухват нови боеве в южната част на страната. Правителството е обявило извънредно положение вследствие на продължаващите ве..

Коментари към "Ферма Моплако"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..