За хубавото кафе и Dabov Specialty Coffee

Представяме ти нашия най-нов член на екипа - Меги Попова. Ето и нейните първи впечатления от работното й място:


За първи път чух за Dabov от приятели още докато работех в Старбъкс още докато си мислех, че имам досег до хубаво кафе. Там започнах да си изграждам представата, че кафето е важно и че приготвянето му е нещо специално. Докато живеех с представата, че не пия лошото кафе, което бях свикнала да пия, един приятел, който и сега е редовен клиент на Dabov Specialty Coffee, ми предложи да ми направи "наистина добро кафе", което коренно се различава от горчивото кафе в "Старбъкс" - по негови думи. Когато помирисах пакета бях изненадана в добрия смисъл, че това може да бъде аромат от кафе, защото това беше аромат на карамел, билки и плодове, събрани в един пакет. Веднага разбрах, че това е нещо специално. След това той приготви кафето с v60 (което аз тогава не познавах). Когато помирисах и отпих от кафето, знаех, че това е кафе, до каквото до този момент не се бях докосвала. Не си спомням какво беше кафето, но тогава успях да видя и усетя разликата между кафето, което пиех, мислейки, че е добро, и Specialty Coffee. След тази случка и други приятели, които се интересуват от добро кафе, ми споменаха за Dabov, така че оттогава знаех, че трябва да посетя това място. В продължение на известно време все отлагах, докато най-накрая реших да отида да си взема зелено кафе, колкото и невероятно да звучи. През това време успях да посетя и други места, където предлагат прясно изпечено кафе и да направя разлика между прегорялото кафе, с което повечето хора са свикнали, и светло и средно изпеченото, което има различен вкус. Ако има една дума, с която да опиша Dabov кафе, атмосфера, магазин и т.н., то тя е “специално”, specialty. Две неща ми направиха силно впечатление, когато влязох в шоурума на Любен Каравелов 58  - ароматът там е специфичен и запомнящ се, и репликата на Йордан Дъбов, когато влязох вътре: “какво можем да направим за Вас”, придружена с усмивка. Тогава разбрах, че това място е специално. По това време изпитвах необходимост и желание да разговарям за кафето, особено с човек, който наистина разбира от кафе. Така и стана: с Йордан веднага намерихме общ език и “си дойдохме на думата”. Той ми предложи филтрация и това беше най-свежото и ароматно кафе, което бях пила. Може да се каже, че това е моментът, в който се зарибих окончателно, защото едно от специалните качества на Йордан Дъбов е да зарибява, говорейки със страст за кафето. Разбрах, че мога да му се доверя изцяло по въпросите с кафето още преди да знам за неговия опит и успехи в тази област. Как го разбрах? По неговото поведение. Той говореше с разбиране и любов към кафето, беше уверен в кафето, което купува, пече, продава и приготвя, беше сигурен в неговото качество и това се усеща. Аз избрах да му се доверя не само поради усещане и симпатия, а основно, защото имах основания, имах доказателства да го направя. Не съм емоционален човек и се доверявам на разума, а не на усещанията, имам нужда от доказателства, а най-важното доказателство беше кафето, което ми приготвяше Йордан и то беше специално. Неговото отношение също беше специално, а това е нещо, което продължавам да уча от него.

Малко преждевременно започнах да работя в Dabov Specialty Coffee. Отношението и любовта към кафето са заразяващи, въпреки че това е едно от условията човек да работи там. От малкия си опит мога да споделя някои интересни впечатления за Йордан Дъбов: той е емоционален и експресивен човек, освен това и джаз музикант, което означава, че той удържа по странен начин няколко противоположности  - изключителната прецизност и спокойствие, които са нужни на един бариста и кафе експерт, и от друга страна емоционалността и експресивността на музикант, при това джаз музикант. Джазът е символ на свобода, нетипичност и импровизация, докато приготвянето на кафе изисква прецизност до милиграми, милиметри, градуси и perfect timing без място и възможност за отклонение. Това е първата интересна специфика за него, която ми направи силно впечатление. Второто е споменатото вече отношение особено към клиентите: Йордан ми е споделял, че за него всеки клиент е важен, отношението към всеки е специално и аз вече го потвърдих от личен опит. Отношението към един клиент, който си купува пакет зелено кафе и към такъв, който има хотел и работи с Dabov Specialty Coffee е еднакво специално и в двата случая клиентите остават с чувството, че е получил цялото внимание.

Освен на кафе от Йордан Дъбов се уча и на подходящо отношение към хората, свързване с тях, изграждане на доверие. Мисля че досегашният му успех и бъдещият се дължи и ще се дължи до голяма степен на това негово качество. Той умее да зарибява и да печели доверието на хората, умее да представя продукта си. Това не се учи в уроците по маркетинг и бизнес, тук не става въпрос само за успешен бизнес, а за релевантно представяне на продукта, който Йордан Дъбов произвежда. Най-доброто кафе изисква най-добрата презентация, най-специалното отношение и той успява да го постигне. Би следвало да кажа, че правя този психологически профил само на база на кратките ми наблюдения и само мога да предполагам какво стои зад неговото поведение.

За кафето може да се говори много, но сега няма да го правя. На една от срещите ми с Йордан Дъбов преди да работя в Dabov му казах, че ароматът, който аз бих описала като “аромат Dabov Specialty Coffee” ми е бил в “главата” цял ден и цяла вечер, след като си бях тръгнала от магазина. Мисля че това е постижение. Мога да предположа, че така се чувства всеки клиент, веднъж “сблъскал се” с Dabov Specialty Coffee. Не говоря само за аромат, а за комплексно преживяване:

за отношението,

за вкуса на кафето,

за усещането, че си станал част от нещо специално...


Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Свързани статии

Топ 3 на най-добрите кафета в света за 2016г.
Тази година най-престижното състезание Cup of Excellence 2016 се проведе в 4 държави и вече приключи в 3от тях, като това ни дава възможността да определим топ 3 на най-добрите кафета в света. Коста Рика, Гватемалаи Хондурас вече обявиха своите първенци, а в Бразилия това ще се случи есента.  Всяко едно от тях е оценено с над 90 точки от максимални 100 и е дегустирано поне 6 пъти от всеки член на журито. Не е трудно да се досетим, че всяко едно кафе, заело първо място на конкурса ..
За първи път кафе финалист на СОЕ ще се пие в България
  През 2015 г. Йордан Дъбов съдийства на конкурса в Коста Рика, където беше част от международното жури, което определи 35 финалиста - най-добрите кафера в Коста Рика за 2015 г. С радост и гордост можем да съобщим, че успяхме да се преборим и да закупим едно от най-добрите кафета, произведени в Коста Рика тази година, а именно - нашето кафе от ферма Доня Илеана, което получи впечатляващите 85.68 точки със своя уникален вкусов профил.Прочетете повече за вкуса на това кафе.За нас проект..

Коментари към "За хубавото кафе и Dabov Specialty Coffee"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..