Берг Ву е световният бариста шампион за 2016

Берг Ву е световният бариста шампион за 2016

Ето, че Световният бариста шампионат за тази година приключи и победителят е ясен. След страхотна прецизност, техника и презентация на финала, Берг Ву от Тайван спечели титлата световен бариста шампион за 2016 г. Берг участва в шампионата за 3-ти път – той се състезава през 2014 г. в Римини и през 2015 в Сиатъл, но след вчерашното си впечатляващо участие, той остави следа в историята на това състезание. За първи път представител от Тайван стига до финала.

Берг Ву и съпругата му имат малко кафене в Тайван, на име Simply Kaffa. Според думите му, винаги са имали намерението да направят кафето просто и красиво, и вярват, че не трябва да бъде прекалено усложнено. Но когато става въпрос за Световния бариста шампионат, представянето трябва да бъде заплетено. Участниците трябва да бъдат изобретателни и уникални. Незнайно как, Берг успя да направи това и все пак да бъде верен на принципа за простотата. Едно от най-изумителните неща, които тазгодишният шампион направи, беше че охлади портафилтъра – нещо, което не бяхме виждали до сега. Според Берг, това прави кафето по-експлозивно в чашката и изостря и обогатява ароматите. 

Авторската напитка на шампиона също беше неповторима. Естествено беше красива и на пръв поглед лесна, но замисълът бе очевиден, а резултатът - една оригинална и със сигурност много вкусна напитка. Комбинацията от портокалов сок и мед, с чай Ърл Грей и естествено шот еспресо беше събрана в тясна бутилка. След това Берг използва дифузер с две много важни масла, сред които и такова от мандарина. Парата от дифузера, в комбинация с еспресото и останалите съставки, се превърна в нещо наистина уникално. Именно тази напитка донесе на Берг Ву победата на Световния бариста шампионат за 2016 г.

Ето как се подрежда цялото класиране на 6-те финалисти:

1. Берг Ву, Тайван

2. Йошиказу Ивасе, Япония

3. Бен Пут, Канада

4. Лем Бътлер, САЩ

5. Шарлът Малавал, Франция

6. Лекс Уенкър, Холандия

Поздравления на новия Световен бариста шампион и му пожелаваме още много успехи в сферата.


Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Бариста Маестро

Бариста Маестро

ЗАПИСВАНЕЗаписването става чрез заплащане на капаро на място в офиса (гр. София, ул. Любен Каравелов 58).Преди да заплат..

430,00 лв.

Тампер 58мм - Motta

Тампер 58мм - Motta

Дървена ръкохватка за удобен захват за лесно и удобно тампиране.58 мм основакрасив, елегантен и изичстен дизайнМатериал:..

57,00 лв.

Бариста - Любител

Бариста - Любител

Нашето обучение Бариста Любител разяснява всички тайни около различните методи за филтрация на кафе в задъл..

120,00 лв.

Стартов комплект за баристи

Стартов комплект за баристи

Стартовият комплект съдържа най-необходимите аксесоари за всеки барист и е подходящ както за любители, така и за професи..

149,00 лв.

Свързани статии

Саша Шестич - световен бариста шампион на 2015
Саша Шестич е новият бариста-шампион за 2015 година!Само преди по-малко от две седмици се проведе поредният бариста шампионат, в който взеха участие най-добрите баристи от цял свят.Представителят на Австралия със сръбски произход, собственик на ONA coffee и “кафе-търсач” – Саша Шестич е новият световен шампион за 2015година.В надпреварата, която се проведе в Сиатъл, взеха участие над 49 баристи от 47страни.Челната 6-тица бе запълнена с впечатляващи баристи, като след шампиона Шестич, на вто..
Конкурсът "Best of El Salvador" приключи
Както вече обявихме, в периода от 2-ри до 8-и май се проведе за първи път конкурсът и аукцион Best of El Salvador, организиран от основателя на Ona Coffee и Project Origin - Саша Шестич. Идеята за събитието се заражда от факта, че тази година, престижното състезание Cup of excellence 2016 се провежда само в 4 страни, изключвайки една от основните производителки на специално кафе - Ел Салвадор. Въпреки нововъведената политика от Alliance for coffee excellence обаче, Саша вярва, че в Ел Салвадор с..
Световен бариста шампионат 2016 в Дъблин
Юни е специален месец за всички кафе любители в ирландската столица Дъблин, където вече тече третият ден от Световния бариста шампионат за 2016 г. Tова е най-значимото ежегодно бариста състезание, което се организира от WCE (World Coffee Events)  и целта му е да се фокусира върху популяризирането на кафе културата, както и подобряването и развитието на професията бариста. Освен основните организатори WCE, събитието се подкрепя от маркикато  Hario, Mahlkoenig и Brita.Всяка година шампио..
DABOV Specialty Coffee купи най-доброто кафе от COE Guatemala за 2016
Нямаме думи да опишем радостта и гордостта си от факта, че DABOV Specialty Coffee закупи кафе №1 за Гватемала, победител на най-престижния международен конкурс за кафе Cup of excellence 2016. За първи път в историята на СОЕ Гватемала кафето победител ще се пие в Европа! ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА СUP OF EXCELLENCE Кафето, заело първо място в конкурса е от ферма Калибус ла Сиера на фермера Серазо Помпейо, намираща се в Гватемала, регион Ел Прогресо. Оценено първо от национално и след това от междунар..
Система за водородна вода на Харио
С голямо удоволствие искаме да Ви представим последната иновация на Харио що се отнася до водата - системата, която обогатява с водород нашата обикновена вода. Ще се опитаме да обясним какво точно означава това и какви са ползите от тази необикновена вода. Водата покрива около 71% от земната повърхност и тя изгражда 70-75% от човешкото тяло - това показва колко фундаментално вещество е тя. Нейната молекула се състои от един атом кислород и два атома водород (H2O), но с това не се и..

Коментари към "Берг Ву е световният бариста шампион за 2016"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..