Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас

Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас

Тъй като до момента не сме представяли ферма от Хондурас, ще започнем с няколко съпътстващи уводни реда за регионите, за климата и тероара.

Култивирането на кафе в Хондурас започва в края на 19 век. Климатът е много подобен на този в Никарагуа, Гватемала и Коста Рика, естествено с няколко съществени разлики на микроклимата и почвата, които ще обсъдим по-късно в чашката кафе от фермата Алто де лос Сантос.

Кафеената индустрия там бавно изгради и проби своя път през бананените плантации, като по статистика в Хондурас има регистрирани над 110 хиляди производители на кафе, като 92% са смятани за малки производители. Тук говорим за малки ферми и сдружения, които по време на събиране на реколтата (което по тези земи се случва от ноември до март) отваря близо милион работни места.


В Хондурас съществуват 6 основни региона, в които се отглеждат кафе: Копан, Опалака, Монтекилос, Камаяга, Агалта и Ел Парасио.

Във всеки регион, въпреки еднаквите климатични условия като валежи, надморска височина и средна годишна температура, ще открием осезаеми разлики във вкуса и чашката, идващи от тероара.


Връщайки се във фермата Алто де лос Сантос ще ви разкажем по-подробно за сорта и тероара.

Поради тропичния климат, както и влажния въздух, надморската височина на плантацията варира между 1400 м и 1650 м.


ВИЖТЕ ПРЕДСТАВЯНЕТО И НА ОСТАНАЛИТЕ ФЕРМИ, ОТ КОИТО КУПУВАМЕ


Качеството на кафето в Хондурас се определя спрямо няколко от следните критерии:


1. Надморска височина.


Колкото по-висока е надморската височина, толкова по-добре за кафето.

Хондураското правителство, в опит да маркетира кафетата в страната е станало по-строго в мониторинга на фермите. Трябва да се отбележи и фактът, че колкото по-висока е надморската височина, толкова по-трудно е и отглеждането. Кафето расте по-бавно и изисква по-голямо обгрижване.


2. Тероарът в Хондурас и региона около Алто де лос Сантос е изключително благоприятeн, като благодарение на вулканичната основа на почвата, чиято основа е глина – естествен минерал, предлага богата и комплексена съвкупност от ценни соли и вещества.


3. Обработка, процес и транспортиране.

Много важен фрагмент е и процесът на обработка на кафето.

В Алто де лос Сантос залагат на комбиниран процес на обработка на кафето, мокър с 12% изсушаване в специално изградени мелници, а нататък процесът продължава със сушене на слънце.


4. Климат


Интересен момент е фактът, че голяма част от кафето в Хондурас расте на сянка или е комбинирано, където кафето получава достатъчно светлина, но не е изложено целодневно на нея. Валежите също са достатъчно, за да допринесат за благоприятния растеж на растенията.


5. Био сертифицирано


Кафето от фермата на Хоел Лопез и Херминио Пердомо е сертифицирано за био-продукт, благодарение на неговата чистота – от култивирането и отглеждането до процеса на обработка и транспортирането му.

Хондураската организация за качествени кафета „HQC” е организация, съставена от независими ферми, които се занимават с отглеждането и обработката единствено на специални кафета, като тяхната мисия е да отглеждат единствено и култивират само чисти и био продукти.


ПЕКАРНАТА НА DABOV Specialty Coffee ИМА ЧЕСТА ДА БЪДЕ БИО-СЕРТИФИЦИРАНА от AUSTRIA BIO GARANTIE. НАУЧИ ПОВЕЧЕ ТУК


Когато опитате това кафе, ще откриете в чашката неговата характерна и цитрусова сладост.


Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създаден през 1941 година ..

96,00 лв.

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Филтри за кафе от CHEMEX® лесни за употребаза 6 чашиНачин на употреба:Поставете филтъра, изсипете смляното кафе, залейте..

16,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Ферма Моплако
Моплако е една изключителна ферма, разположена в сърцето на Етиопия в планинския регион Иргачеф – безспорно един от най-добрите региони, където може да бъде отглеждано кафе. Характерно за кафетата от региона са сладостта и аромата на цветя, който може да се забележи в повечето от кафетата, както и добре балансираното кремообразното тяло. Фермата е разположена на 1700 – 1800 метра надморска височина, което предоставя един перфектен баланс между темепература и количество валежи, от което се..
Кафе Ел Молино
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..
Курс Бариста Любител
С най-голямо удоволствие ви съобщаваме, че на 10.10.2015 ще се проведе курс Бариста Любител, който е предназначен за непрофесионалисти и любители на кафеените напитки. Курсът е с продължителност от 9.30 до 14.30 и ще се проведе в залата на Dabov Specialty Coffee Academy на ул. Любен Каравелов 58. Програмата започва с теоретична част и завършва с дегустация и определяне на вкусови профили и характеристики.Желаещите да се запишат за курса могат да го направят на телефони 0884 1..
DABOV Specialty Coffee Academy стартира!
Малко след започването на учебната година за учениците, курсовете в нашата кафе-академия също стартираха и записванията за тях вече текат с пълна пара. Всеки желаещ да стане професионален бариста или просто иска да получи нови знания за кафето и приготвянето му ще има тази възможност на нашите курсове - Бариста Любител и Бариста Маестро.Бариста Любител е курс, предназначен за тези от вас, които са почитатели на кафето и искат да научат повече за любимата си напитка. Не само ще получите теоретич..
Кафе и вино - мисия възможна?
На 3 октомври (събота) екипът на DABOV Specialty Coffee и приятелите от Grape Central ще се съберат за да организират уникална по рода си дегустация, която ще докаже, че кафето и виното вървят ръка за ръка. С помощта на Йордан Дъбов, ресторант Grape Central ще се превърне в домашна микро-лаборатория, в която ще дегустираме кафе, храна и вино и ще научим много полезни и занимателни неща. Това ще стане с помощта на две наши кафета – Био кафе от Хондурас и етиопското Моплако, два хра..
Кафе на месец октомври 2015 Индонезия Калоси
Представяме ви най-новото попълнение на DABOV Specialty Coffee, което идва не от къде да е, а от далечна Индонезия.Кафе Калоси се отлежда на остров Сулавеси - остров с дълга история и плодородна почва. Именно заради почвата и климата на острова, ние имаме възможността да вкусим това уникално кафе.Калоси е богато и сладко кафе, с аромат на черен шоколад, карамел и добре узрели плодове. Вкусът е карамелен, с нотки на червено грозде и червени сливи. Кремообразното тяло придава приятна и свежа кисе..
Вкусов профил на централноамериканските кафета
Може би забелязваш, че отделяме огромно внимание на кафетата от Централна Америка, и това не е случайно. Тези региони са ни много на сърце, тъй като само преди месец Йордан Дъбов се върна от Гватемала, а преди това и от Ел Салвадор, където беше част от два изключителни проекта, допринасящи за развитието на световната кафе култура. ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА PROJECT ORIGIN  И BEST OF EL SALVADOR.Юнският ни избор за кафе на месеца – Coffee Religion, също съдържа в себе си кафени зрънца от Ко..

Коментари към "Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас "

Най-нови публикации - Всички публикации

Specialty Coffee Expo 2018 започна!
Тазгодишното изложение за специализирано кафе- Specialty Coffee Expo 2018, провеждащо се в Сеатъл, щата Вашингтон, САЩ ще се състои от 19 Април до 22 Април. Изключително сме щастливи че нашият основател- Йордан Дъбов е там и лично ще ни издаде някои от най- новите пикантности в света на специализираното кафе! Очаквайте новини и снимки съвсем скоро! Изложението The Specialty Coffee Expo е създадено с идеята да даде достъпност до всичко необходимо на един професионалист в сферата на специ..
Cup Of Excellence Никарагуа 2018 приключи успешно
Изключително сме щастливи да споделим с вас новината, че вече имаме резултатите от COE- Cup Of Excellence Nicaragua 2018. В кратък разговор по телефона, Йордан Дъбов, който беше част от таз годишното международно жури, сподели: „ Това бяха четири дни, изпълнени с много изненадващи и вълнуващи кафета! Благодарим на всички фермерите от Никарагуа, които са положили огромен труд в отглеждането на толкова уникални и вкусни кафета! Опитахме няколко изключителни партиди кафе и се надявам нашето..