Кафе Ел Молино

Кафе Ел Молино

Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. 
Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. 
Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно върху дворове с настилка от керпичени тухли, наречени „patios”. 
Кафеените дръвчета там са изключително издръжливи на болести, а също така и достатъчно плодородни, въпреки възрастта си. Оптималната възраст и плодовитост на едно дръвче е около 50-60 години. В Салвадор голяма част от тях надминават 80 и са все така плодовити. 
Бурбонът (наименованието произхожда от името на остров Бурбон, който сега се нарича Реунион) е класически сорт, който дава компактен и добре структуриран вкусов профил. 
Това не е натрапчива чаша, а изключително уравновесена и балансирана. В Салвадор по-старите дървета се наричат Бурбон, а по-новите видове (отново Бурбон) се наричат Текисич. 
Няма особена разлика между двете, но във всеки случай, в резултат на тероара, растителната флора и обработка се получава едно много гъвкаво и балансирано кафе, еднакво хубаво и на еспресо и на филтър. 
В аромата на смляното кафе доминират нотките на лешник и във вкуса много често могат да бъдат открити нюансите на печен бадем и карамелена сладост. 

ВИЖТЕ ПРЕДСТАВЯНЕТО И НА ОСТАНАЛИТЕ ФЕРМИ, ОТ КОИТО КУПУВАМЕ 
По-светлото изпичане носи по-буен аромат. Това кафе може спокойно да влезе в по-широка гама на печене. Изпечено „city” или “city+” ще отвори един сладък портокалов намек с малцова сладост и както вече споменахме – вкус на ядки. При по-тъмно изпичане в интервала “Full city” доминират вкусовете на сладък шоколад и отново характерната за региона цитрусова свежест и тази на ядките.

При всички положения, кафето от фермата Ел Молино ще ви впечатли с интересно вкусово преживяване и независимо как си го приготвите – на еспресо или филтрация, ще запечата сладък спомен в съзнанието ви.



Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Харио - прозрачен уред за филтриране на кафе V60 - 02

Харио - прозрачен уред за филтриране на кафе V60 - 02

Лесен метод с филтрация за приготвяне на превъзходно кафе у дома, в офиса или във вашето кафене.Начин на употреба:1. Сгъ..

12,00 лв.

Бариста - Любител

Бариста - Любител

Нашето обучение Бариста Любител разяснява всички тайни около различните методи за филтрация на кафе в задъл..

120,00 лв.

Подаръчен ваучер

Подаръчен ваучер

Подбирането на подарък за близък приятел, роднина, колега или дори за шефа е доста трудна и ангажираща задача. Трябва да..

10,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

В търсене на истината за Етиопското кафе
Днес ще ви разкажем за необикновеното етиопско кафе, известно с невероятния си и запомнящ се вкус.За да може обаче да разберете „специалното” за това кафе, трябва да се върнем малко или доста назад във времето.В тази връзка искам да спомена, че за едно кафеено храстче са нужни поне 3 години, за да достигне пълна зрялост и да дава хубави плодове.Сега си представете тези 3 години наложени върху времева линия от 200 хиляди години, които в човешките представи са огромно като „количество” време..
Ферма Ел Молино - Салвадор
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..
Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас
Тъй като до момента не сме представяли ферма от Хондурас, ще започнем с няколко съпътстващи уводни реда за регионите, за климата и тероара. Култивирането на кафе в Хондурас започва в края на 19 век. Климатът е много подобен на този в Никарагуа, Гватемала и Коста Рика, естествено с няколко съществени разлики на микроклимата и почвата, които ще обсъдим по-късно в чашката кафе от фермата Алто де лос Сантос.Кафеената индустрия там бавно изгради и проби своя път през бананените плантаци..

Коментари към "Кафе Ел Молино"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..