В очакване на Cup of Excellence 2017!

В очакване на Cup of Excellence 2017!

Всяка година в далечните от нас земи на Латинска Америка и Африка, се провежда престижният международен конкурс Cup of Еxcellence. В конкурса се включват всички фермери, които представят своята реколта от сурово кафе.

 

Селектиран кръг от ценители, производители и познавачи на перфектния вкус на кафето се събира заедно в една международна неправителствена организация, наречена Alliance of Coffee Excellence. Именно тя е главният виновник и организатор на традиционния, eжегоден конкурс Cup of Excellence.

 

Всеки фермер, който участва със своето ароматно, зърнено производство, има възможност да представи до 3 различни партиди кафе. Отбрани специалисти, предварително калибрирани, правят дегустация и оценяват кафето по различни обективни критерии. Някои от критериите са: аромат, вкус, дефекти, тяло. Всяка ферма, която получи над 84 точки, според балната система от 0 до 100, остава на междунарония турнир и  продължава участието си към финалния кръг. Оценяването тук се извършва от международно жури. Накрая се провежда търг с наддаване за изкупуване на най-добрите фермерски продукции, който е изцяло в полза на фермерите-производители. Така техният труд остава високо поощрен.

 

За наша радост, един от съдиите на международното жури е професионалният дегустатор Йордан Дъбов, който всяка година пътува в различни екзотични страни, за да подбере най-специалното и ексклузивно кафе.

 

Тук е моментът да споменем за миналогодишния успех на Йордан Дъбов от Cup of Excellence Guatemala 2016, в който той успя да спечели онлайн търга за кафето, оценено на първо място, а именно Калибус Ла Сиера, от фермата на Кастило Серезо. Освен първо място в Гватемала, то спечели и второ в света. По този повод Калибус Ла Сиера е кафе на месец май в DABOV Specialty Coffee.

 

В момента тръпнем в очакване на предстоящото пътуване на Йордан Дъбов, по повод премиум събитието Cup of Excellence 2017. Този път, той ще посети Коста Рика, където фермерското представяне на най-ексклузувните кафе-производства ще се състои от 23 до 26 май. Преди две години именно от там, експертът Дъбов закупи едно от най-любимите ни кафета Доня Илеана. В момента прецизната пекарна на DABOV Specialty Coffee e на път да изпече и последната партида кафе Доня Илеана.

 

И тази година участието ни в Cup of Excellence ще бъде динамично, интересно и много разтърсващо преживяване. Ще се потопим в търсене и селектиране на най-качественото, нетрадиционното и различнотото кафе усещане.

 

Предсвяме ви интернационалните дни за оценяване от журито на Cup of Еxcellence за 2017г.:

 

-        4 – 7 април – Ел Салвадор

-        3 – 6 април – Никарагуа

-        2 – 5 май – Мексико

-        8 – 11 май – Хондурас

-        8 – 11 май – Гватемала

-        8 – 11 май – Коста Рика

-        31 юли - 4 август – Бурунди

-        25 – 29 септември – Колумбия

-        23 – 28 септември - Бразилия

 

 

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

 Абонамент за кафе на месеца – 12 пакета по 200,8 гр.

Абонамент за кафе на месеца – 12 пакета по 200,8 гр.

Абонаментът  за кафе на месеца ти подсигурява пакет от 200.8 г прясно изпечено кафе всеки месец. Ако се д..

199,00 лв. 240,00 лв.

Тениска DABOV Specialty Coffee Rock'n'roll - мъжка

Тениска DABOV Specialty Coffee Rock'n'roll - мъжка

Брандирана мъжка тениска в различни цветове.Материал: памукЦвят: черен, бялРазмери: S, M, L, XL, XXL..

19,90 лв.

КАФЕ НА МЕСЕЦ МАЙ 2017 - Победител на СОЕ - Гватемала 2016 No 1 - Калибус Ла Сиера 200.8 г

КАФЕ НА МЕСЕЦ МАЙ 2017 - Победител на СОЕ - Гватемала 2016 No 1 - Калибус Ла Сиера 200.8 г

Освежаващо кафе с лимонадена сладост, с нотки на нектарина, лимон и праскова. В чашката се усеща мандаринова кисел..

78,00 лв.

Свързани статии

Държите ли температурата под контрол?
Ето как ще знаете точната температура, наливайки с кетъл V60 Любителите на хубавото кафе знаят, че теглото,времето и температурата са основни при приготвянето на добрата порция кафе.Повечето са съгласни, че най-добрата температура на водата за екстракция трябва да е между 90-96С. За да измерите това, ви трябва термометър, но за да се измери точно, ви трябва нещо специално: термометърът на Харио за V60 носи улеснение и точност на измерването на температурата,за да можете да приготвяте и споделяте вкусно кафе с любимите си хора. Новият термометър е направен заV60 Drip Kettle Buono. Изтънч..
Жилберто Бараона и фермата Лос Пиринеос
Жилберто Бараона е трета генерация наследник на семейната ферма в Ел Салвадор – Лос Пиринеус. Разположена на 1400 м. надморска височина, върху вулканичните почви на Текепа, фермата на Жилберто е една от най-иновативните що се отнася до експерименти с процеси и вариация на сортове. Представяме ти Жилберто Бараона и неговата „Финка“ Лос Пиринеус. Фермата Лос Пиринеус започва дейността си още през 1890 г., когато за първи път в Ел Салвадор е внесен и интегриран сорта бурбон. Когато Бараона застава начело на фермата, започват и неимоверните успехи за нея. Жилберто перфекцион..
Новите попълнения на Dabov Specialty Coffee
Месец април започна с хубаво време, цъфнали дръвчета, окичени с мартенички, и нашето предложение за две уникални нови кафета, които ще бъдат налични в колекцията на Dabov Specialty Coffee от средата на месец май! Кафетата са част от Проекта Project Origin, с който участваме заедто със Саша Шестич – световния бариста шампион за 2015 година. Прочетете повече за Project OriginЕл Салвадор, Лос Пиринеос Фермата Лос Пиринеoс, в Ел Салвадор, е разположена на 1400 м. надморска височина, върху вулканичните почви на Текепа. Основните култивирани сортове са бурбон и пакамара, но също така фермата експ..
Гейша
Произнасянето на думата Геша или (гейша) в света на кафето е все едно да се заговори за светия Граал. А ако до теб стигне такова кафе, значи си получил шанса на живота си, да промениш представата си за кафе... завинаги! За пръв път е открита в Етиопия, в региона на провинция Маджи, в близост до малкото селце Геша, вариация (мутация) на наследствения етиопски сорт. По-късно към края на 50-те и началото на 60-те тя тръгва по своя път по света и достига бреговете на Централна Америка. Там открива своя дом и се чувства най-добре в Панама, Коста Рика и Гватемала като остава скрита от ..
Кафе на месец май 2017 - COE Калибус Ла Сиера
Избрахме Калибус Ла Сиера за месец май - период в годината, когато се състои най-високо оценения конкурс за кафе в света „Cup of Excellence“. Представяме ти, сега, победителят от 2016, а именно – Калибус Ла Сиера, което DABOV Specialty Coffee спечели на търг и закупи. Кафето е отгледано с много грижи и любов от фермера Серезо Помпейо, който притежава плантация в планинския район на Калибус Ла Сиера, Гватемала. Там той отглежда своето кафе, кафе, което е сорт Гейша. Кафето бе оценено с върховните 92,09 от общо 100 точки на конкурса „Cup of Excellence2016“, което го нарежда на първ..
“Откривателят на течното черно злато”.
Самият той – Йордан Дъбов, в открито и лично интервю, ексклузивно в новия брой на Forbes. Научи най-атрактивните факти от създаването на бранда DABOV Specialty Coffee. Какъв е пътя, който вносителят на специалната кафе култура в България извървява? От страстта и любовта към специалното кафе, до достигане на престижните страници с успели български милионери. Цялата статия може да откриеш в бр. 73 на списание Forbes, май 2017. ..
ZERO POINT - Испанският амбасадор на DABOV Specialty Coffee
ZERO POINT Coffee Shop – Испанският амбасадор на DABOV Specialty CoffeeС радост и гордост искаме да ти съобщим, че в сърцето на Мадрид отвори врати едно невероятно кафеено място – ZERO POINT Coffee Shop! Това е кафене, създадено от професионалните баристи Криси и Румен. Любовта към кафето ги събира и любовта към кафето ги провокира да отворят своето първо кафене. В него ще откриеш богатата гама специални кафета на DABOV Specialty Coffee, придружени от домашни, прясно изпечени био сладкиши. Каква наслада само! И всичко това на улица Santa Isabel 37, в центъра на испанската столица...
Защо поне веднъж трябва да опитам Калибус Ла Сиера?
Някога опитвал ли си истински специално кафе? Кафе, което идва от толкова далечна, екзотична страна? И кафе, което ще те пренесе далеч от ежедневието? Нещо необкновенно и строго завладяващо? Прясно изпечено от нашата пекарна DABOV Specialty Coffee, с неустоим силен аромат.... Това е Калибус Ла Сиера от сорта Гейша... ...Идващо от Гватемала и специално за теб този месец на промоционална цена. А на въпроса „Защо поне веднъж трябва да опитам Калибус Ла Сиера?“ ще отговорим, че сега имаш редкия шанс да пиеш кафето, спечелило най-престижния международ..
Йордан Дъбов отново заминава за Коста Рика!
Йордан Дъбов отново заминава за Коста Рика! COE Коста Рика 2017 ще се проведе от 23 до 26-и май в столицата Сан Хосе Престижният международен конкурс Cup of Excellence започна и тази година. В момента той се провежда в Хондурас и Гватемала. А ние от DABOV Specialty Coffee се чувстваме истински удовлетворени, че притежаваме уникално редки и специални партиди кафе именно от Гватемала – страната, която роди второто най-добро кафе в света за изминалата година, оценено с 92,09 точки от 100 възможни. Миналата година след изтощителен аукцион, ние от DABOV Specialty Coffee успяхме..
Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичане, аромат, дефекти, чистота на чашата, сладост, киселинност, усещане при отпиване, вкус, послевкус..